Kablosuz iletişim teknolojileri NEWCOM Projesi

Kablosuz iletişim teknolojileri NEWCOM Projesi
Geleceğin teknolojilerini tartışıp gözlemlemek amacıyla, Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı tarafından finanse edilen NEWCOM (Network of Excellence in Wireless Communications) projesinin Yayılım etkinliği Avea öncülüğünde Avea Teknoloji Merkezinde gerçekleştirildi. Telekomünikasyon sektörünün konusunda uzman Avrupalı akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte; akıllı şehirlerden 5G’ye, heterojen ağların yönetiminden IP tabanlı kablosuz sensör şebekelerine kadar yakın geleceği belirleyecek teknolojiler masaya yatırıldı.

İletişim Şebekelerinin Nihai Sınırlarına Erişimi gibi kablosuz iletişim teknolojilerinin en gelişmiş yönleri üzerine uzun süreli, disiplinler arası bir araştırma yürüten NEWCOM projesi, aralarında Avea’nın da yer aldığı Avrupa telekomünikasyon sektörünün Telefonica, Orange ve Telecom Italia gibi önde gelen operatörleri tarafından proje ortaklığı bazında destekleniyor.

Katılımcıların 5G ve LTE gibi birçok yeni teknoloji üzerindeki araştırma çalışmalarını paylaştığı ve 5G’nin nasıl özelliklere sahip olması gerektiği üzerinde durdukları etkinlikte; geleceğin kablosuz internet iletişimi, heterojen ağların yönetim teknikleri, radyo arayüzleri ve akıllı şehirler, Nesnelerin İnterneti için IP tabanlı kablosuz sensör şebekeler ve ile kablosuz iletişim şebekelerinin bugünü ve yarını ayrıntılarıyla ele alındı. Araştırmalardan özellikle çevreye de duyarlı en az güç kullanımı ile en yüksek veri iletişim hızlarını yakalamaya ilişkin çalışmalar sunuldu.

M2M Mesh Network Testbed’ini sunan Dr. Roberto Verdone, testbedleri tüm dünyadan araştırmacılara açık olarak tasarladıklarını, bu sayede de en etkin protokollerin tasarlanmasını hedeflediklerini belirtti. Nesnelerin Internetinden İnsanların Internetine geçiş olduğuna da dikkat çeken Dr. Verdone, artık sadece tek bir kişinin sensörlerinden alınan verileri değil; insanı kendi çevresiyle ve beraber zaman geçirdiği kişilerle birlikte değerlendiren sistemlerin hayata geçeceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir