İran’a Ambargo Uygulanırken En İyi Arkadaşımız Türkiye İdi

İran'a Ambargo Uygulanırken En İyi Arkadaşımız Türkiye İdi

Türkiye ve İran Karma Ekonomi Komisyonu(KEK) 25. Dönem toplantısında konuşan İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, Türkiye’nin İran’a ambargo uygulanırken yanlarında olduğunu bu nedenle Türkiye en iyi dost ülke olduğunu bunun hiç bir zaman unutmayacaklarını, ortak değer olan Hazreti Mevlana’nın, Konya’yı İran’a ve diğer illere her anlamda bağlayabileceğini, Gümrük Bakanı Cevdet Yılmaz ile gümrük konusunu konuştuklarını toplantılarda öncelikli amaçlarının, özel sektör önündeki engelleri ortadan kaldırmak olduğunu açıkladı.

Bakan Vaizi şunları ifade etti “Zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Biz öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiye ile bütün alanlarda ilişkilerimiz daha da artsın. Türkiye ön plana çıkmalı, sanayisine öncelik verilmeli. Türkiye her açıdan bizim için önceliklidir.

Bütün bakanlarla 2 saatten fazla görüştük. Bütün görüşmelerde hep özel sektör temsilcisi olduk. Çünkü şuna inanıyoruz; İran ve Türkiye devletlerinin, kesinlikle özel sektörü desteklemekten başka bir işi olamaz. Özel sektör için uygun zemini hazırlamalıyız, bu bizim önceliğimiz olmalıdır.

Sayın Cevdet Yılmaz geçen oturumda, bizim banka başkanlarımızla görüştü. Bankacılıkla ilgili sorunlarımızın büyük kısmı dün çözüldü. İran Millet Bankası, sizin için artık bütün bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilir. Halkbank bizim hep yanımızda olmuştur.

Geçen yıl 1 milyon 700 binden fazla İranlı, Türkiye’yi seçmiş. Bugün sadece Nevruz Bayramı’nda 43 bin kişi Van’a gitmiş. Bu bizi mutlu ediyor. Çünkü Türkiye’ye geldiğimizde hiç yabancılık çekmiyoruz. Üniversiteler arası iş birliği de çok önemlidir. Alt yapılarımızı bu doğrultuda geliştirmeliyiz. Eğer bilimsel iş birliklerimiz devamlı gelişirse, ticaretimiz de o ölçüde gelişir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir