Uykusuzluğun Zararları Nelerdir Hakkında Bilgi

Uykusuzluğun Zararları Nelerdir Hakkında Bilgi
Uykusuzluğun Zararları Nelerdir Hakkında Bilgi

Bir insan yaşamının üçte birini uykuda geçirir. Yeni doğan bebekler ise günde 18-20 saat uyurken erişkinler ise 4 ila 11 saat arası uyku uyumaktadır.

Uyku esnasında kaslar gevşeyerek dinlenir. Bağırsak hareketleri yavaşlar, karaciğer, böbrek gibi önemli organlar günlük streslerin etkisinden kurtulmak için fonksiyonlarını azaltır.

Uyurken solunum sorunu yaşayan kişiler sabah uyandığında yorgun kalkar. Sabah baş ağrıları çekebilir, beyin fonksiyonları berraklığını kaybetmeye başlar. Unutkanlık, isteksizlik, mutsuzluk, gerginlik ve kişilik değişiklikleri görülmeye başlar.

Depresyon, cinsel isteksizlik veya güçsüzlük önemli sosyal problemlere neden olur. Yüksek tansiyonu olanlarda gece ani tansiyon yükselmeleri ve buna bağlı beyinde kanama ve felç gelişme riski artar.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 60 yaşına kadar geceleri 5 saatten az uyuyan kişilerde kalp damar hastalığı riskleri, geceleri 7 saat uyuyanlara göre 3 kat daha fazla oluyor.

Yapılan araştırmada geceleri 5 saatten az yada 9 saatten fazla uyuyanlarda kalp ve damar hastalıkları riski ikiye katlanıyor.

Uyku apne sendromu belirtileri:
Çok gürültü çıkararak horlama,
Uykudan boğulma hissiyle kalkma,
Yorgunluk,
İş, sinema, tiyatro veya otomobil kullanırken yani uygun olmayan yerlerde uykuya dalma,
Odaklanmada güçlük çekme,
Unutkanlık,
Sabahları baş ağrısı ve bulantı,
Sinirlilik,
Depresyon,
Cinsel istek azlığı, erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri,
Gece boyunca sık idrara çıkma ya da yatağı ıslatma gibi belirtiler görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir