Türkiye’nin İlk İnsansız İtfaiye Aracı İzmir’de Kullanılacak

Türkiye'nin İlk İnsansız İtfaiye Aracı İzmir'de KullanılacakTürkiye'nin İlk İnsansız İtfaiye Aracı İzmir'de Kullanılacak

Türkiye’de bir ilk, İzmir İtfaiyesi’nde insansız robotik itfaiye aracı kullanılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kısa süre önce hizmete aldığı bu insansız araç, endüstriyel ve kimyasal yangınlar konusunda yoğun risk taşıyan Aliağa’da konuşlanmış durumda. Önündeki kırıcı aletle itfaiye erlerine yol açabilen robotik araç, alevlerin içine rahatlıkla girebiliyor. Kritik ısı seviyesine ulaşınca, fıskiyelerle üstüne su püskürterek kendini korumaya alıyor. Tanka benzeyen araç, üzerindeki 7 kamerayla olay yeri görüntülerini de canlı olarak aktarıyor.

İnsansız itfaiye aracı, 2 ton su ve 300 litre köpük kapasitesine sahip. Uzaktan kumandalı sistemle çalıştırılan araç, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktan kontrol edilebiliyor. Yangın anında oluşabilecek patlamalarda, tanker kazalarında itfaiye erlerinin can güvenliğini sağlamak amacıyla üretilen robotik araç, ön yüzeyinde bulunan kıskaçla cisimleri kırıp havaya kaldırabiliyor ve metalleri parçalayabiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse insansız itfaiye aracıyla ilgili şunları belirtti: Tank benzeri yapıya sahip olduğundan, sadece düz alanlarda değil engebeli alanlarda da kullanılabiliyor. Üzerinde bulunan 7 kamera ve ön kısmındaki kameranın zoomlama özelliğinden dolayı, olay yerinden alınan görüntüleri taşınabilir led ekrana iletebiliyor. Böylece personellerimiz olayın kurgusunu hızlı bir biçimde derleyip, planlayıp müdahale edebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir