Yıllardır Türkiye’nin Çözülemeyen Sorunu Kaçak Elektrikte Akıllı Sayaç Devri

Yıllardır Türkiye'nin Çözülemeyen Sorunu Kaçak Elektrikte Akıllı Sayaç Devri

Yıllardır Türkiye’de çözülemeyen kaçak elektrik sorunu nedeniyle tüm abonelere fatura tutarlarının yüzde 9,2’si oranında Kayıp Enerji Bedeli yansıtılmakta.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta yaklaşık 1 milyon 600 bin aboneye elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle EDAŞ, Türkiye’nin en büyük akıllı elektrik şebekesinin kurulum çalışmalarının yanı sıra uzaktan okunan ve izlenen sayaç sayısını da 100 binin üzerine çıkardı.

Şifreli elektrik trafo çıkışında her bölgenin kaçak kullanım yöntemine özgü modellendirildi. Şifreleyici, enerjiyi kullanıcıların elektrik sayaçlarına şifreli olarak gönderiyor, elektrik abonesinin sayacında bulunan, şifre çözücü sayesinde abonenin güvenli ve kayıtlı enerji alması sağlanıyor. Bu proje sayesinde elektrik sayaçlarını kullanmadan enerji kullanılamayacak ve tüm elektrik tüketimi kayıt altına alınabilecek.

Ayrıca herhangi bir yöntemle sayaca müdahale edilmesi durumunda, sayaç uzaktan okunup, uzaktan açma-kesme kapasitesine sahip ve elektriğe kaçak müdahale yapıldığı anda merkezi uyaran bir teknoloji kullanıyor.

Dicle Elektrik bölgesinde yüksek kaçak kullanımı nedeniyle oluşan ekonomik kaybın 6 milyar TL olduğu belirtiliyor. Bu yeni teknolojilerle bu kaybın en az 3 milyar TL’si Türkiye ekonomisine geri kazandırılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir