Türkiye’deki Düzenleme ve Denetleme Kurumları Nelerdir

Türkiye'deki Düzenleme ve Denetleme Kurumları Nelerdir

Türkiye’deki Düzenleme ve Denetleme Kurumları Nelerdir

Türkiye’de bulunan düzenleme ve denetleme kurumları ilgili oldukları faaliyetleri yürüten firmalarda yaşanan aksaklıkları denetleyip takip etmek ve uygunluklarını düzenlemek için kurulmuşlardır. Ayrıca ihtiyaç duyulan pek çok iş kolu içinde henüz kurulmamışlardır.

Türkiye’deki Düzenleme ve Denetleme Kurumları; Rekabet Kurumu(RK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu(TAPDK), Özelleştirme İdaresi(ÖİB), Kamu İhale Kurumu(KİK), Şeker Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu(KGK).

Rekabet Kurumu: Piyasalarda rekabetin sağlanması ve korunması yolu ile iktisadi etkinliği en üst düzeye çıkarmayı hedefler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu: Enerji piyasasının güçlü, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa haline getirilmesi ve bu koşulların muhafaza edilmesi; elektriğin ve enerji kaynaklarının nitelik, nicelik, fiyat ve çevreye uyumluluk açısından en uygun şekilde tüketicilere sunulması amaçları doğrultusunda enerji piyasasına ilişkin düzenleme ve denetleme görevlerini yerine getirir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu: Mevduat sahiplerinin hak ve çıkarlarını korumayı, finans piyasalarındaki güven ve istikrarı garanti altına almayı, mali sektörün gelişmesine yardımcı olmayı ve kredi sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını hedefler.

Sermaye Piyasası Kurulu: Yatırımların menkul kıymetlere çevrilmesi yoluyla halkın ekonomik kalkınmaya etkin ve yaygın şekilde katılımını sağlamayı, sermaye piyasasında güven, açıklık, kararlılık ilkeleri sağlayarak yatırımcıların hak ve menfaatlerini korumayı hedefler.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu: Telekomünikasyon piyasasındaki faaliyetlerin yasal açıdan düzenlenmesi, denetlenmesi ve bunlarla ilgili onay, izin vb. işlemlerin uygulanmasını sağlar.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu: Radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenler ve denetler. Karasal, sayısal, uydu, kablo ve IPTV ortamından yayın yapan kuruluşlara lisans ve yayın izni verilir. RTÜK kendi içinde ya da izleyici şikayetlerine göre yayıncı kuruluşları denetler ve yaptırım uygular.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu: Tütün ve mamulleri, alkol ve alkollü içkilerle ilgili faaliyet alanlarında tescil, izin ve ruhsat işlemlerini takip eder; tütün ve alkol tüketiminin tıbbi ve toplumsal zararlarını önleyecek düzenlemelerde bulunur, ilgili kanunların uygulanmasına yönelik sektörel düzenlemeleri yapar.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı: Türkiye’deki özelleştirme işlemlerinin yürütülmesinden sorumludur. İdare ülkede yapılacak özelleştirme faaliyetlerine ilişkin tam sorumluluk üstlenmiş bağımsız bir idari organdır.

Kamu İhale Kurumu: Kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan ya da kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirler; kanunda belirtilen idarelerin kullanımındaki her türlü kaynaktan karşılanan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerini kanun hükümlerine göre yürütür.

Şeker Kurumu: Ülkedeki şeker talebinin yerel üretimle karşılanması ve gerekli olması halinde yapılacak ihracat konularında şeker rejimi, şeker üretiminin usul ve esasları, fiyatlandırma ve pazarlamaya ilişkin düzenlemeler konusunda yetkili ve görevli kurumdur. Kurum şekere ilişkin mevzuatın uygulanmasını sağlar ve faaliyetlerin mevzuata uygunluğunu denetler.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu: Yüksek kalitede ve güvenilir bir finansal raporlama ve bağımsız denetim ortamı oluşturmak amacıyla finansal raporların uluslararası standartlarla uyumlu olarak düzenlenmesini ve denetlenmesini sağlayacak standartlar koymak ve etkin bir kamu gözetimini gerçekleştirmek üzere kurulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir