Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Biriminden yapılan açıklama söyle; böyle büyük bir afetten tüm halkımızın etkileneceği aşikardır. Televizyon karşısında yaşanan ikincil travma unutulmamalıdır. Vatandaşlara temiz ve doğru bilginin verilmesi, sağlık hizmetlerine ulaşımın gösterilmesi ve adalet duygusunun onarımı için yapılacak çalışmalar önemlidir.
Travmatik olayların ardından, olaya doğrudan maruz kalanların yanı sıra, tanık olanlar, mağdurların yakınları ve yardım çalışmalarında görev alan kişiler televizyondan bu görüntüleri izleyenler de travmatik stres belirtisi gösterebilir. Bu grupların gösterdiği tepkiler, ikincil travmatik stres ya da dolaylı travmatizasyon olarak ifade edilmektedir.
11 bin kişinin istihdam edildiği maden ocaklarında çalışan işyeri hekimlerinin desteklenmesi ve travma ile ilgili bilgilendirilmesi gerekir.
Türkiye Maden İşçileri Sendikasının özellikle adalet arayışı sürecinde önemi vardır. Sendika avukatları bir süre sonra sürece dahil olacak ve ikincil travmatizasyona maruz kalacaktır. Avukatların desteklenmesi ve travma ile ilgili bilgilendirilmesi önemlidir.
Bölgede çalışacak sağlık ekibinin desteklenmesi ve travmaya ilşkin bilgilendirilmesi ve eğitimi önemlidir.
Kronik dönemde, aile hekimleri, işyeri hekimleri, bölge sağlık çalışanları, öğretmenler travma konusunda, ortaya çıkacak sorunlar açısından bilgilendirilmeli ve uygun eğitimin desteğin ve eğitim verilmesi sağlanmalıdır. Türkiye’de halkımızın yapılan çalışmalar ve adaletin temini açısından bilgilendirilmesi önemli.