Neden Armut Elma Şeftali Üzüm’de Aynı Koku Var Zehir Mi Yiyoruz

Neden Armut Elma Şeftali Üzüm'de Aynı Koku Var Zehir Mi Yiyoruz

Meyve ve sebzeler yetiştirilirken kullanılan böcek öldürücü kimyasal zehirler meyve ve sebzelere sızarak ne kadar yıkanırsa yıkansın çıkmıyor. Yiyeceğin içine giren veya hasattan çok kısa süre önce atılan ilaçlara karşı tüketicinin yapabileceği bir şey yok. Son zamanlarda birbirinden farklı meyvelerde aynı koku bulunuyor.

Sebze ve meyvelerde kullanılan ilaçlar, zehirli, orta zehirli ve çok zehirliler diye üçe ayrılıyor.

Türkiye’nin ihraç ettiği çok sayıda meyve ve sebzelerde, limitin üzerinde ilaç kalıntısı çıkıyor. İhraç edilen meyve ve sebzelerde Avrupa ve yabancı ülkeler bunları tespit ederek ürünleri geri gönderiyor. Ancak geri gönderilen meyve ve sebzelerin imha edilip edilmediği konusunda bir netlik bulunmuyor.

Kansere neden olan bu kimyasal ilaçları denetleyecek Türkiye’de bir mekanizma yok. Sebze ve meyvede iç piyasa ve ihracatın büyük kısmını karşılayan Antalya’da ilaç kalıntısını tespit edecek laboratuvar bulunmuyor.

Özenle Avrupa’ya gönderilen ürünlerde bile kimyasal zehir ilacı kalıntısı çıkıyor.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahattin Kovancı, “Özellikle serada yetiştirilen ürünlerde ciddi denetim yapılması gerekiyor, Tarım Bakanlığı bu konuda başarılı değil. Avrupa’nın kısıtladığı pek çok ilaç Türkiye’de kullanılıyor, ilaç satışı konusunda boşluk bulunuyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı bayiliklerden başlıyor.

İlaç bayileri, ziraat mühendisi olarak bitki koruma dersi almaları gerek. Türkiye’deki bayilerin yüzde 50’si ziraat mühendisi bile değil. Bilinçsiz satış yapılıyor. Üretici zararlı olduğunu bilse bile işine gelen zehirli kimyasal ilacı kullanıyor.

İlaçlar, bitki koruma şube müdürlüklerindeki yetkililer tarafından reçeteyle verilmeli. İnsan sağlığı bayi ve üreticilerin insafına bırakıldığı ve etkin denetim yapılmadığı sürece sorunlarla karşılaşılacak. Türkiye, Avrupa normlarına uyum sağlamazsa yakında ürün bile ihraç edemeyecek” uyarılarında bulunuyor.

Bu uyarılar dikkate alınmadığı için başta Rusya olmak üzere Türkiye’den meyve ihraç eden ülkeleri farklı ülkelerde meyve yetiştirme yoluna itti. Önümüzdeki yıllarda bu ülkeler Türkiye’den meyve sebze ihracatını tamamen durdurup organik ürünleri üreten ülkelere yönelecek. Tarım arazileri giderek azalan ve kimyasal alışkanlığından vazgeçemeyen Türkiye ise bir gelir kalemini daha boş yere kaybedecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir