MHK Yeni Talimat Çıkardı Ama Mevcut Düzen Sürdüğü İçin İşe Yaramayacak

MHK Yeni Talimat Çıkardı Ama Mevcut Düzen Sürdüğü İçin İşe Yaramayacak

TFF yıllardır bitmeyen yerli hakem sorunlarını çözmek için 19 Ocak 2016 tarihli toplantısında MHK Talimatında bir takım değişiklikler yaptı. Buna göre üst klasman hakem sayısı azaltıldı. Hakemlerin yaş ortalamasını düşürmek ve yetenekli hakemlerin daha hızlı bir şekilde üst klasmanlara çıkması hedeflenen değişiklikler kapsamında gözlemcilik ve mentörlük sistemlerinde de çeşitli yenilikler getirildi.

Spor Toto Süper Lig’de 43 olan üst klasman hakem sayısı yeni sezonda 22’ye, 84 olan yardımcı hakem sayısı ise 44’e indirilecek.

Yeni sistemle başarılı bir hakem 22 yaşında Spor Toto Süper Lig’de görev alma şansına sahip olacak.

Liglerde profesyonel olarak en az iki sezon oynayan futbolcular, başarılı olmaları halinde 3 sezon içerisinde Spor Toto Süper Lig’de hakem olarak görev alabilecek.

Ancak bu değişikliklerinde bir çözüm olmayacağı ve sorunların devam edeceği biliniyor. Yerli hakemler tıpkı futbol takımlarında gruplaşma yapan futbolcuların antrenörlerini göndermesi gibi istemedikleri isimleri MHK başkanlığından gönderebilme gücüne sahip. Futbol kulüpleri bu tip durumlarda futbolcuların tamamını takımdan göndererek sorunu çözer.

MHK’da mevcut hakemlerin tamamını göndermeden bu sorunlar bitmeyecek. Tüm bu sorunların tek çözümü var. Bu yeni sistem oturana kadar yabancı hakemlerle maç yönetilmesi. Yıllar önce lig maçları ve kupa maçlarını yabancı kaliteli hakemler gelip yönetiyordu yine aynı uygulamaya geçilmesiyle tüm bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Yabancı hakemlerin medyada o benim hakkımda ne diyecek gibi bir düşünceye sahip olmadıkları için hiç bir takımın baskısına kapılmadan maçları daha doğru yönetecektir. Bunu gören yeni yerli hakemlerde bu hakemlere bakarak kendilerini geliştirecektir.

Aksi durumda en sonunda baskı altında kalacak olan MHK başkanı değişecektir. Bundan önceki 9 MHK başkanı bu hakemler yüzünden görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Kuddusi Müftüoğlu en az 15 hakemin hakemliğini bitirmezse onlar Kuddusi Müftüoğlu’nu başkanlıktan edecek tıpki diğer 9 MHK başkanı gibi.

Futbola teknolojik düzenleme gelmeden önce bugünkü tüm hakem camiasının baştan aşağıya yenilenmesi gerekiyor. Aynı şekilde ahbap çavuş ilişkileri olan gözlemci ve temsilcilerin de yüzde 80’i ile yollar ayrılarak yeni isimlerle hakemlere 2 yıl eğitim kampı açılmalı.

Bu geçiş süreci yabancı hakemlerle kapatılmalı. Bunlar yapılmadıkça asla hakem sorunları Türkiye’de bitmeyecek ne kadar seminer verilirse verilsin kurallar değişirse değişsin değişen hiç birşey olmayacak bundan önce olmadığı gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir