Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuruluş Günü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuruluş Günü

15 Kasım 1983’de Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi Self-determinasyon hakkını kullanarak oybirliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan bir devlettir. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar tarafından adanın sadece güneyini kontrol altında tutan Kıbrıs Rum Yönetimi toprakları içerisinde kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’ne göre, Türkiye’nin işgali altındadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Libya ve Türkiye tanımaktadır. Baskılar nedeniyle tanımak isteyen bazı ülkeler engellenmektedir.

Bağımsızlık ilanından bu yana Türkiye’den ekonomik, siyasi ve askerî olarak desteklenmektedir. Türkiye’de Yavru vatan, Yeşilada ya da Cennetada diye hitap edilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ambargolardan ötürü ekonomik olarak Türkiye’ye bağımlı durumdadır. 2010 yılı itibarıyla devlet bütçesinin yüzde 32.6’sını Türkiye’nin ekonomik yardımları oluşturur. Buna karşın 2001 yılından itibaren ekonomide hızlı bir büyüme yaşanmış; ancak ülke 2000’li yılların sonlarından itibaren ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlamıştır.

Toprakları kuzeyde Dipkarpaz, batıda Güzelyurt, güneyde de Akıncılar’a doğru yayılır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları arasında Birleşmiş Milletler’in kontrolünde tampon bölge bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli yerleşim yerleri, başkent Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele’dir. Akdeniz ikliminden dolayı fazla yağış almayan sıcak ve kurak bir bölgededir.

Pakistan ve Bangladeş de KKTC’yi tanıdığını ilan etse de uluslararası baskılar nedeniyle tanımaktan vazgeçti.

1992 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Meclisi KKTC’nin tanınmasına ilişkin karar aldı. Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişkiler aralarına Türkiye’yi de katarak “bir millet, üç devlet” anlayışının gelişmesine ve bu anlayışın söz konusu ilişkilere yön vermesine yol açmış olsa da Azerbaycan KKTC’yi resmen tanımamaktadır.

2004 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından kabul edilen kararda Kıbrıslı Türkler AKPA çalışmalarına katılmaya hak kazanmış ve AKPA’da temsil edilmeye başlamış. Asamble toplantılarına 2 temsilci ile gözlemci statüsünde katılmaktadır.

2005 yılında Gambiya, Batı Afrika ülkesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduğunu açıklamıştır.

2008 yılında Katar’da KKTC Ticaret ve Turizm Ofisi adıyla temsilciliğini açmıştır.

2010 yılında Kuzey Kıbrıs’ı temsilen Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Avrupa Küçük Ölçekli İşletmeler Birliği’ne (ESBA) tam üye oldu.

2011 yılında Libya, KKTC ile işbirliği protokolü imzalayarak ülkeyi fiilen tanımıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir