Kanserojen Fenol Maddesi İçermeyen Yerli Gübre İcat Edildi

Fenol İçermeyen Yerli Gübre İcat EdildiFenol İçermeyen Yerli Gübre İcat Edildi

Sakarya Üniversitesi Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız, yeni gübre üretmek için çalışmalara başladı.

Yeni nesil şelatlı mikro besin gübrelerinde kullanılan kanserojen zehirli madde fenol yerine alternatif molekül arayışı içerisine girerek, yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda, daha verimli, güvenilir, yüksek çevreci ve yerli oksi-şelatlı mikro besin gübresi üretti.

Bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için toprağa verilen demir, mangan, bakır, bor ve çinkodan oluşan mikro besin elementlerinin içinde zehirli madde içeren fenol bulunuyor.

Mikro besin elementlerinin topraktan bitkiler tarafından alınan çeÅŸitli metal tuz ve iyonlar içerir. Özellikle demir, mangan ve çinko bunların başında gelir. Türkiye’de bu konuda bazı problemler var, çünkü toprakların PH’ları yüksek. Yüksek PH’larda bu metal iyonlarının toprakta çözülmeyen bileÅŸiklerine dönüşmesi sebebiyle bitkiler tarafından yeterince alınamıyor. O yüzden de ÅŸelatlı bileÅŸikler bu metal iyonlarını bitkilerin kolaylıkla alabilecekleri amaçla kullanılıyor. Bu sayede bitkilerin bu iyonları topraktan efektif bir ÅŸekilde alınması saÄŸlanıyor.

Bu tür bileÅŸikler Türkiye’de üretilmediÄŸi için ithal ediliyor ve bu bileÅŸiklerden bazılarının üretimi sırasında kanserojen fenolden yararlanılıyor.

Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız “Özellikle piyasada ithal edilmiÅŸ mikro besin gübreleri üzerinde yapmış olduÄŸumuz analizlerde fenol karşımıza çıkıyor. ÇeÅŸitli oranlarda bulunuyorlar ve mikro besin elementleriyle ilgili yapılan gübreleme çalışmalarıyla topraÄŸa verilmiÅŸ oluyor. Bu uygulamalarda zehir etkisi olan bileÅŸiÄŸin gübreyle toprağı kirletmesi söz konusu. Bitki ve insanlarda farklı anomaliler meydana getirebilecek bir yapısı var. Zarar verebiliyor, ödemler oluÅŸturabiliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir