Düşünce Bozuklukları İkiuçlu Bozukluk Hastalığı

Düşünce Bozuklukları İkiuçlu Bozukluk Hastalığı

Gerçeği değerlendirme bozukluğuna sanrılar yani olmayan olaylar ve varsanılar yani halüsinasyonlar eklenir. Bu hastalığa sahip kişinin hafızasında hatırlamadığı yoktur, her konuda yanlış bile olsa fikir belirtir ve iddialaşır.

Duygudurum genellikle coşku ve saldırganlık arasındadır. Bazen kısa süreli hüzün ve ağlamalarda olabilir.

Bireydeki belirtiler megalomanik yani büyüklük kuruntusu, kişinin kendisine gerçekle uyuşmayan üstün nitelikler yakıştırmasıdır.

Örneğin; dünya benim kontrolümde, dünyayı ben yönetiyorum, padişah soyundan geldiğim için bütün insanlar önümde diz çökmeli gibi düşüncelere sahip olabilir.

Ayrıca herhangi bir bilgisi yokken, bu seçimlerde başbakan olacağım düşüncesinde olabilir ya da parasız bir insanken, ben gizli milyarderim, bir sözümle tüm kapılar bana açılır, dilediğime her türlü parasal desteği verebilirim türünde örneklerin çoğaltılabileceği hatalı düşüncelere sahiptir.

Bu hasta çevresinde bulunan bütün insanlara tepeden bakar. Bakışı ve konuşmasıyla karşısındakini ezmeye kalkar. Hatta bazen o kadar ileri giderki diğer insanları kaale bile almaz onlarla kesinlikle konuşmaz ve söylediklerine kulak asmaz.

Dini ve milli duyguları abartılı yoğunlaşanlarda ise; Allah’a yaklaştım mertebeler kazandım bana özel güç ve görevler verildi, evliya oldum, mesih oldum, Fatih Sultan Mehmet babamdır, Atatürk benim doğumumla yeniden dünyaya geldi gibi hiçbir zaman gerçek olamayacak düşüncelere sahip oldukları görülebilir.

Bu tür rahatsızlığı olanlar genellikle toplum içinde dalga konusu yapılarak dışlanır ya da bu kişilere inananlar tarafından el üstünde tutulur.

Dikkatleri ve bellekleri kendiliğinden artar ve geçmişte yaşadıkları tüm olayları en ince detaylarına kadar hatırlayıp anlatırlar. Fakat dikkati her şeye yönelttiği için konulara yoğunlaşamaz odaklanamaz ve çok önemsiz bir durumda bile dikkati çabuk dağılır.

Fiziksel ve ruhsal enerjisinde oluşan artışta konuşma ve hareketleri hızlanır. Konuşmaları artar kesilemez hale gelir. Karşısındakine konuşma hakkı tanımaz ve müdahale edilmezse saatlerce susmadan konuşabilir. Ses tonu artar bağırarak konuşur. Öfkesine paralel sertlikte konuşma tarzı olur. Etrafında bulunanlar onun için; konuşmasıyla dövüyor ifadelerini sıklıkla kullanır.

Düşünce akışı hızlandığı için konudan konuya atlayarak konuşmalar yapabilir.

Hareketleri sürekli artar ve hızlanır bu nedenle yerinde duramaz sürekli gezmek seyahat etmek ister.

İkiuçlu (bipolar, manik-depresif) bozukluğun görülme sıklığı yüzde 1.2 iken Major duygudurum bozukluklarının yüzde 20’sinde ikiuçlu hastalık olduğu tespit edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir