Cep Telefonu Zararlarından Nasıl Korunurum

Cep Telefonu Zararlarından Nasıl Korunurum

En çok radyasyon yayan cihazlardan biri olan cep telefonları, insan vücudundan uzaklaştırıldıkça zararlı dalgaları azalmaktadır. Görüşmeler hoparlör moduyla yapılırsa az radyasyon etkisi olur.

Cep telefonları olabildiğince vücuttan uzakta kullanılmalı ve bulundurulmalıdır. Özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta olması önerilmektedir.

Büyüme çağında olan çocuklara ve hamilelere kesinlikle cep telefonu verilmemelidir.

Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalıdır.

Cep telefonuyla az süreli görüşmeler yapılmalıdır uzun süreli kullanılmamalıdır. Mesaj yazarak kullanma sıklığı artmalıdır.

Cep telefonu aranınca ya da bir numarayı arayınca telefon hemen kulağa dayanmamalıdır böylece elektromanyetik radyasyona maruz kalma önemli ölçüde azalacaktır. İlk arama ve aranmada en yüksek radyasyon ortaya çıkmaktadır.

Mutlaka ama mutlaka SAR yani Radyasyon değeri düşük olan cep telefonları tercih edilmelidir. Pek çok ucuz ve çin malı telefonlarda bu değerler çok yüksektir.

Uyurken cep telefonu mutlaka kapatılmalı, başucundan en az 1 metre uzağa konulmalıdır. (Yatak odasında cep telefonu bulundurmak en sık yapılan yanlışlardan biridir.)

Hareket eden araçların içinde cep telefonu kullanılması ve taşınması önerilmemektedir. Araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alan şiddeti yolculara açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalga maruziyeti verebilmektedir. Sürekli değişen baz istasyonları ile iletişime geçmeye çalışan cep telefonu normalden çok daha fazla elektromanyetik dalga yaymaktadır.

Özellikle yol koşullarının riskli olduğu yağışlı ve sisli havalarda cep telefonu kullanılmamalıdır.

Petrol istasyonlarında cep telefonu kullanılmamalıdır.

Türkiye uzun süreli cep telefonu kullanımı konusunda dünya 1.’si durumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir