Azerbaycan İşgal Altındaki Topraklarını Geri Aldı

Azerbaycan İşgal Altındaki Topraklarını Geri Aldı

Azerbaycan İşgal Altındaki Topraklarını Geri Aldı

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 10 Kasım’da halka hitap ederek Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmanın sona erdiğini açıkladı.

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında anlaşma imzalandı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında gece 00:00’dan itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kaldı. Dağlık Karabağ’daki temas hattı ve Karabağ’ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçleri konuşlandırılacak.

Açıklama şöyle;
10 Kasım 2020 Moskova saatiyle 00.00’da Dağlık Karabağ çatışma bölgesinde tam ateşkes sağlandığı ve tüm askeri faaliyetlerin durdurulduğu ilan edilir. Bundan sonra Taraflar olarak anılacak olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bulundukları pozisyonlarda kalır.

Ağdam ilçesi, 20 Kasım 2020 tarihine kadar Azerbaycan Cumhuriyeti’ne iade edilir.

Dağlık Karabağ’daki cephe hattı boyunca ve Laçin koridoru boyunca, Rusya Federasyonu barış gücü konuşlandırılır.

Rusya Federasyonu barış gücü, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılır. Rusya Federasyonu barış gücünün görev süresi 5 yıl olup Taraflardan hiçbirinin bu hükmün yürürlüğünün sona ermesinden 6 ay önce beyanda bulunmaması halinde, sonraki 5 yıllık dönemler için bu süre kendiliğinden uzar.

Çatışan Tarafların mutabakatlara uyup uymadığını izleme verimliliğinin artırılması amacıyla, barış gücü ateşkes kontrol merkezi konuşlandırılır.

Ermenistan Cumhuriyeti, Kelbecer ilçesini 15 Kasım 2020’ye, Laçin ilçesini 1 Aralık 2020’ye kadar Azerbaycan Cumhuriyeti’ne iade eder. Dağlık Karabağ ile Ermenistan’ın bağlantısını sağlayacak ve aynı zamanda Şuşa şehrini etkilemeyecek olan Laçin koridoru (5 km genişliğinde) Rusya Federasyonu barış gücünün kontrolünde kalır.

Tarafların mutabakatı ile Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki bağlantıyı sağlayacak Laçin koridorunun yeni güzergahı için önümüzdeki üç yıl içinde inşaat planı oluşturulacak ve daha sonra bu güzergahın korunması için Rus barış gücü konuşlandırılacak.

Azerbaycan Cumhuriyeti insanların, araçların ve kargoların Laçin koridoru boyunca her iki yönde seyahat güvenliğini garanti eder.

Yerelde yerinden edilmiş kişiler ve sığınmacılar, Dağlık Karabağ topraklarına ve çevredeki ilçelere BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kontrolü altında döner.

Savaş esirleri, rehineler ve diğer tutukluların yanı sıra cenazelerin değişimi gerçekleştirilir.

Bölgedeki tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları üzerindeki engel kaldırılır. Ermenistan Cumhuriyeti insanların, araçların ve kargoların her iki yönde sorunsuz şekilde seyahat etmesinin organizasyonu amacıyla Azerbaycan Cumhuriyeti’nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşımın güvenliğini garanti eder. Ulaşımın kontrolü, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Sınır Birimi organları tarafından gerçekleştirilir.

Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni Azerbaycan’ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım yollarının inşası sağlanacaktır.

İlham Aliyev özetle şu açıklamalarda bulundu.
Yıllarca süren bir işgale son verildi. Azerbaycan toprak bütünlüğünü geri kazandırıyor. Yerinden edilmiş insanlar, atalarının topraklarına geri dönmeleri için elimizden geleni yapacağımızı, işgalden muaf olan bu toprakları yeniden inşa edeceğimizi iyi biliyorlar. Tüm binalarımız yıkıldı, tarihi anıtlar yıkıldı, müzeler yağmalandı, doğamıza büyük zarar verildi, camiler yıkıldı, hakaret edildi. Kurtarılan topraklardaki harap camilerde, vahşi bir düşman bize hakaret etmek, gururumuza dokunmak için bir domuz tuttu.

İşgal alışkanlığı altında olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yaptığı açıklamada Rusya ve Azerbaycan ile Dağlık Karabağ konusunda ateşkes için ortak bir bildiri imzalandığını, bunun kendisi ve Ermenistan halkı için son derece acı verici olduğunu ancak söz konusu kararın verilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu tür zorlu, çıkmaza girmiş çatışmaların barışçıl yoldan çözüme kavuşturulması için uzlaşma yapılması gerektiğini, bölgede barışçıl koşulların oluşturulması ve Ermenistan ile Azerbaycan halkları arasında uzun süreli ilişkiler inşa edecek çözümlerin kabul edilmesi yönünde kararlılık ortaya koyanlara destek olunması gerektiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir