Her seçim döneminde çevreyi kirleten, görüntü kirliliğine neden olan parti bayraklarından ve seçim araçlarından gelen seslerden halk rahatsızlık duyuyor. Halkın araçlara ve bayraklara yapılan masraflarla görüntü, ses ve çevre kirliliği oluşmasından şikayetçi olduğu belirtiliyor. Özellikle sosyal medyada yapılan yorumlarda asılan parti bayrakları seçmenin oy tercihini etkilemediği gibi çevreye ilgi duyan, evinin balkonundan veya camından bakan vatandaşların rahatsızlık duyduğunu belirtiyor.
Çevre kanununun 14. maddesine göre kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır.
Bununla birlikte, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde siyasi partiler, tarihi yapıların görselliğini bozduğu için genel seçimler öncesinde hiçbir tescilli binanın önüne, sağına veya soluna siyasi parti bayrakları, flamaları ve afişleri asılmayacak. Siyasi partiler bu bölgelerde gürültü kirliliği oluşturacak anonslar yapmayacak, müzik çalmayacak.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde görüntü kirliliğine neden olan parti bayraklarına önlem alındı. Bayraklar sadece seçim bürolarının olduğu yerlere asılacak.
Partilere oy oranı kadar seçim yardımı yapılıyor. Yasaya göre son genel seçimde yüzde 7 ve üstünde oy alan partiler, yerel seçim yıllarında normalin 2 katı, genel seçim yapılan yıllarda ise 3 katı hazine yardımı alıyor.
Bu uygulama neticesinde 2013 yılında partilere 145 milyon lira hazine yardımı yapıldı. Yerel seçimler nedeniyle 2014 yılında bu tutar 322 milyon liraya çıktı. Genel seçim yılı 2015 yılı için ise siyasi partilerin kasasına toplamda 531 milyon ödenek konduğu açıklanmıştır.
parti bayraklarını görüntü kirliliği ve gereksiz masraf yaptıklarını düşündüğümüz için istemiyoruz