Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yiyecekler ve İçilmemesi Gerekenler

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yiyecekler ve İçilmemesi Gerekenler

Hazır gıdalardaki katkı maddeleri ve koruyucu maddeler sakıncalıdır. Hazır gıdalardan uzak durulmalı, taze gıdalarla evde pişirilerek yapılan yemekler tercih edilmeli.

Gıdalarda kimyasal maddeler olabileceği için en garantili yöntem, organik gıdaların tercih edilmesidir. Organik gıda temin edilemiyorsa mevsimlerine göre yetişen taze meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Örneğin kışın domates tüketilmemeli. Tarım ürünlerindeki zararlı kalıntıları uzaklaştırmak için, yiyecekler su dolu bir kapta 5-10 dakika sirkeli suda bekletilmeli. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak daha sonra su altında bol suda yıkamak gerekir.

Ä°ngiltere’de yapılan bir araÅŸtırmaya göre sebzelerde kalsiyum, magnezyum, bakır ve sodyumda, meyvelerde ise magnezyum, demir, bakır ve potasyumda önemli düzeylerde azalma oldu. Sebzelerdeki bakır oranı eskiye oranla beÅŸte bir düzeyine indi. Amerika’da yapılan benzer bir araÅŸtırmaya göre C vitamininin ıspanaktaki azalma oranı yüzde 52, soÄŸandaki azalma oranı yüzde 28 olduÄŸu görüldü. Demir oranı soÄŸanda yüzde 56, ıspanakta ise yüzde 10 oranında azaldığı görüldü.

Bu araştırmalara göre hamilelerin mümkünse organik gıdalar tüketmesi önerilirken bu mümkün olamıyorsa mevsiminde yetişen taze gıdaların tercih edilmesi öneriliyor.

Ãœlkemizde hamilelerin yüzde 58’inde demir eksikliÄŸi kansızlık ile kan hücreleri için gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel geliÅŸim için gerekli olan iyot ve kemik geliÅŸimi için kalsiyum yetersizlikleri görülmekte.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 154 bin bebek zayıf doÄŸmaktadır. Bunun nedeni hamilelerin beslenme bozukluklarıdır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı için bebeÄŸin büyüme ve geliÅŸmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından saÄŸlanır. Bunun sonucunda da annede, çeÅŸitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır.

Çiğ ya da az pişmiş et veya yumurta, küflü ya da taze peynir hamilelikte tüketilmemesi gereken riskli gıdalardır. Gıdalarla bulaşabilen bazı hastalıklardan mikroplardan korunmak için bu tür gıdaların tüketilmemesi yerinde olur.

Doktor tavsiyesi dışında multivitamin içilmemeli. A vitamini fazla içeren multivitaminler bebeğe zarar verebilir.

Karaciğer gibi sakatatlar da fazla miktarda A vitamini içerdiği için hamilelik sırasında seyrek tüketilmelidir. Midye, kılıçbalığı, ton balığı gibi fazla miktarda civa içeren deniz ürünleri de az tüketilmeli.

Alkol ve alkol içeren tüm yiyecek ve içecekler bebek gelişimine zarar verdiği için hamilelikte kesinlikle az biile olsa alkol içilmemelidir.

Ayrıca, kola, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir