Gürcistan-Ukrayna İlişkileri Hakkında Bilgi

Gürcistan-Ukrayna İlişkileri Hakkında Bilgi

Gürcistan-Ukrayna İlişkileri Hakkında Bilgi

Gürcü ve Ukrayna halkı arasındaki ilişkiler Orta Çağ’dan beri büyümüştür. Sovyetler Birliği’nden ayrıdıklarından beri Gürcistan ve Ukrayna birbirlerini stratejik ortaklar olarak görmekte ve yakın siyasi ve kültürel ilişki kurmaktadır.

Her iki ülkede de Gürcü ve Ukrayna halkı arasındaki yakın ilişkileri kutlayan birçok kültürel etkinlik vardır. 2007 Yılında Gürcüler Tiflis’te Taras Şevçenko’ya ait bir heykel açarken Ukraynalılar Gürcistan’ın destan şairi Şota Rustaveli’nin heykelini Kiev’e diktiler.

Gürcü ve Ukrayna halkı arasındaki ilk önemli temas, ünlü bir Gürcü şair ve seçkin subay Davit Guramishvili ile oldu. 1760’da şair, hayatının sonuna kadar yaşadığı Myrhorod’a yerleşti. Guramishvili’nin edebi eseri Gürcistan’da başladı, ancak şiirsel yeteneği tam olarak Ukrayna’da belirginleşti.

Diğer ünlü göçmen Gürcü kökenli Prens Nikolay Tsertelev eğitimini Rusya’da almasına rağmen, Ukrayna’da büyüdü ve halkına derin bir bağlılık geliştirdi, Ukrayna folklorunun en eski meraklılarından biri ve sadık bir yerel vatansever oldu.

2017’de, BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olan Ukrayna, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü destekleyen bir karar önerdi.

Gürcistan ve Ukrayna bazı askeri bağlar sürdürdü. 2018’te Gürcistan ve Ukrayna’nın her biri Noble Partner 18 Operasyonuna katıldı ve Gürcü askerleri ve Ukraynalı denizciler birlikte kentsel operasyon tatbikatları yaptılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir