18 yaşını dolduran ve çalışamayan gençler, işsizler, köylüler ve ayda 30 günden az sigortalı çalışanlardan oluşan yaklaşık 5,5 milyon kişiye zorunlu genel sağlık sigortası GSS kapsamında borç çıkarıldı.
Anayasanın ilk üç maddesinde yazan sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşların eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz karşılaması gerektiği belirtiliyor. Bu ihtiyaçlar devlet tarafından karşılansa da GSS uygulaması ile çalışmayana prim borcu kesilmesi, kişiyi ebeveynlerine karşı zor durumda bırakıyor.
GSS hesabı birlikte ikamet ettiğiniz ailenin gelirine bakılarak hesaplanmaktadır. Yani aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı aşağıdaki rakamlardan hangisine uyuyorsa o tutardan ücretlendirilirsiniz, gelir 400.5 TL’den az ise yeşil kart alırsınız.
* 400.5 TL’den az ise yeşil kart alırsınız.
* 400.5 TL ile 1201.5 TL arasında ise ayda 48 TL GSS borcu yazılır.
* 1201.5 TL ile 2403 TL arasında ise ayda 144 TL GSS borcu yazılır.
* 2403 TL’den yüksekse ayda 288.36 TL GSS borcu yazılır.
5,5 milyon kişi bu zorunluluğun bir an önce kaldırılmasını bekliyor. Başta sosyal medya olmak üzere pek çok platformda genel sağlık sigortasının zorunlu olmaktan çıkarılmasını, GSS’ye başvuru yapmayacaklarını belirtiyorlar.