31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü

Azerbaycan’da her yıl 31 Mart günü Azerbaycanlıların Soykırımı anılmaktadır. 200 yıl boyunca baÅŸta Ermeniler olmak üzere diÄŸer halkların Azerbaycanlılara karşı yaptığı katliamları ve Azerbaycanlılara karşı yürüttükleri acımasız siyaseti ifade eden bu gün tüm Türkiye’de de anılmaktadır.

Rusya ile Ä°ran arasında meydana gelen iki savaşın sonunda 12 Ekim 1813 tarihinde imzalanan Gülistan ve 10 Åžubat 1828 yılında imzalanan Türkmençay antlaÅŸmaları Azerbaycan için kötü sonuçlar doÄŸurmuÅŸ ve Azerbaycan’ın ikiye bölünmesine neden olmuÅŸtur. Azerbaycan’ın kuzeyi Rusya’nın, güneyi ise Ä°ran’ın yönetimine geçmiÅŸtir.

Rusya İç Savaşı’nda BolÅŸevik – Ermeni Devrimci Federasyonu ile Müsavat Partisi – Dikaya Tümeni arasında meydana gelen ve Mart Olayları olarak bilinen çatışma sırasında 31 Mart 1918 tarihinde Bakü’de yaÅŸanan sivillerin ölümlerine dayanmaktadır.

Ermeni Devrimci Federasyonu, Bakü’nün denetimini elinde tutan BolÅŸeviklerin desteÄŸiyle, Müsavat’a yönelik karşı devrimcileri bastırmak için askeri harekâtı baÅŸlatmıştır. Çatışma ve olayın sonucunda 10 binden fazla kiÅŸi öldürülmüş ve kent içindeki cami, okul ve çeÅŸitli mimari yapılar da büyük hasar görmüştür. ÇeÅŸitli ÅŸehirlerde 90 bin Azerbaycanlı türlü iÅŸkencelere maruz kalarak katledilmiÅŸtir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 70’i yaÅŸlılar, kadınlar ve çocuklar gibi savunmasız bireylerden oluÅŸuyor. Kafkas Ä°slam Ordusu’nun bölgeye gelerek olaylara müdahale etmesiyle katliam sona ermiÅŸtir.

Ermenistan ve Ermeni Diasporasının 1915 olaylarını son yıllarda daha da yoÄŸunlukla kamuoyuna ve bazı ülke Parlamentolarına taşımalarının en önemli nedeni, ağır Rus silahlarıyla iÅŸgal ettikleri Azerbaycan toprakları, bir milyona yakın Azerbaycanlı mülteci ve DaÄŸlık KarabaÄŸ sorununu, gündem dışı tutmaktır. Özellikle Mart/Nisan 1918’de Azerbaycanlılara karşı yapılan katliamları ve 1992’de yerle bir edilen Hocalı’da çoÄŸu kadın ve çocuktan oluÅŸan 600’ı aÅŸkın insanın katliamını da gündem dışı tutmaya çalışmaktadırlar.

Ermenistan’ın ve hiçbir ülkenin, Azerbaycan’dan topraklarının beÅŸte birinin iÅŸgaline ve bir milyona yakın insanının evinden barkından kovulmuÅŸ olarak yaÅŸamasını kabul etmesini beklemeye hakkı yoktur.

Çarlık Rusya’sı, yüz yıllarca sürekli savaÅŸ halinde olduÄŸu Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu ile arasındaki sınır bölgede, kendi kontrolünde ve Hıristiyan dinine mensup bir tampon bölge oluÅŸturma amacıyla, Batı Kafkas’larda Ermeni nüfusunun yoÄŸunluk kazanması için eskiye uzanan bir politika izlemiÅŸtir. Bu bölgeye Ermeni’lerin göçü saÄŸlanarak nüfus dengelerinin Ermeniler lehine deÄŸiÅŸmesine çalışılmıştır. Günümüzün çözüm bekleyen DaÄŸlık Karabağı sorunu da, bu politikalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir