İzmir’de Yollar Asfalta Alternatif Kireçli Sıkıştırma Yöntemiyle Yapılıyor

İzmir'de Yollar Asfalta Alternatif Kireçli Sıkıştırma Yöntemiyle Yapılıyor

Killi zeminlere sahip yollarda İzmir Büyükşehir Belediyesi farklı bir yöntem deneyerek zemin iyileştirme çalışması yapmaya başladı. Belediye bu yöntemle 5 kat tasarruf etti ve 18 günde tamamlanan işi bir günde bitirmeye başladı.

Killi toprak bulunan bölgelerde zemin iyileştirme imalatlarında, diğer yol çalışmalarında kullanılan malzemelerden 5 kat ucuz olan kireç kullanıldı. Bu yöntemle, sadece yaz aylarında asfaltlanabilen ova yolları kış aylarında da zemin düzleştirme yapılabiliyor.

Asfaltlama yönteminde ilk olarak yolun kazısı yapılıyor ve çıkan malzeme kamyonlarla yoldan taşınıyor daha sonra özel malzemeler ile doldurulan yol asfaltlamaya hazır hale geliyor.

Bu yeni kireçleme yöntemiyle varsa toprağın alınması amacıyla 5 ila 10 santimlik bir kazı gerçekleştirilip geri kalan killi toprağa laboratuvar sonuçlarına göre uygun olan kireç serilip yol zemininde karıştırılarak sıkıştırılıyor ve taşıma gücü yüksek bir zemin elde ediliyor.

Diğer klasik yönteme göre daha kazıyla uğraşmadan molozları taşımadan kireç stabilizasyonu ekonomik ve tasarruflu hale getiriliyor.

2015 yılı Aralık ayında Menemen Seyrek ova yolunda başlanan kireç stabilizasyonuyla şimdiye kadar 300 bin metrekarelik zemin iyileştirme çalışması yapıldı. Önümüzdeki süreçte bu rakamın 1 milyon 250 bin metrekare olması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir