Yıldırım düşmesine karşı alınacak önlemler

yıldırım düşmesine karşı alınacak önlemler

Çok fırtınalı yıldırımlı ve şimşekli havalarda elektronik cihazları devre dışı bırakın. Özellikle Cep Telefonu, wireless, kablosuz ev telefonu gibi yıldırım çekmeye meyilli cihazları bu havalarda kullanmayın. Uydu, Televizyon, Radyo gibi elektronik aletlerin fişini çekin.

Açık alanda bulunmamaya özen gösterilmeli. Yıldırımlı havalarda ağaçların altında durulmamalı ve üzerinizdeki telefonun kesinlikle kapalı olması gerekiyor. 5g gibi çekim gücü yüksek telefonlar sayesinde yıldırım düşmelerinde artışlar meydana geldi.

Son zamanlarda artan yıldırım düşmelerinin ve yaşam kayıplarının başında bu basit önlemlerin sağlanmaması geliyor.

Arabalara yıldırım düşmesi durumunda bunu araç elimine etmektedir ve içinde bulunanlar etkilenmemektedir. Normalde insan vücudu yıldırım çekmez ancak ıslak saç, ıslak el ve ağaç altında bulunma, sivri metal cisimler bulundurma ve cep telefonu gibi cisimler sizi doğrudan yıldırımın hedefi haline getirebilir.

Evler için en iyi koruma yolu Paratoner taktırmaktır. Bu sayede gelebilecek olan bütün yıldırımları paratoner çekip toprağa verecektir. Ev, işyeri ve Cami gibi toplumun sıklıkla olduğu yerlere paratoner (yıldırımsavar) takılması gerekmektedir.

Paratoner veya yıldırımsavar, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtır. İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.

Yıldırım olayı, her ne kadar yıldırım düşmesi olarak bilinse de bulut ile yer arasındaki negatif ve pozitif elektrik yüklerinin pozisyonlarına göre bazen buluttan yere doğru, bazen de yerden buluta doğru olmaktadır.

Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?

Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalıdır:

Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.
Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.
Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.
Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.
Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.
Açık arazide gruplar halinde durulmamalı.
Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir