Ülkeler Zararlı Yiyecek ve İçecekler İçin Hangi Ek Vergileri Çıkarmış

Fransa Şekerle ve yapay olarak tatlandırılmış meşrubat vergisi:

2011 yılında, Fransa hükümeti popülasyonun yüksek düzeyde şeker tüketiminden endişe duyarak sodalara vergi getirmiştir. Sonra verginin light sodaları kapsamak üzere genişletilmesine ve böylelikle ek şeker veya tatlandırıcı içeren alkolsüz meşrubatların tamamını kapsamasına karar verilmiştir

Şekerle ve diyet şekerle tatlandırılmış meşrubatlar (1,5 litre başına yaklaşık 0.11 avro) için hl başına 7,16 avro şeklinde uygulanmıştır.

Vergi her yıl yaklaşık 280 milyon avro gelir getirmektedir. İlk yıl içerisinde fiyat artışı, farklı perakendeciler ve markalar arasında bazı yansıtma farklılıkları ile sodalar için ve meyve sularının ve aromalı suların yalnızca bir kısmı için tamamen müşteriye yansıtılmıştır.

Macaristan Kamu sağlığı ürünü vergisi:

2011 yılında devlet; popülasyonun yüksek tuz tüketimi (dünyada kişi başına en yüksek tüketim), yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisinin obez olması ve yağ, tuz ve şeker içeriği yüksek gıda ürünlerinin yoğun tüketiminden motive olarak bir kamu sağlığı gıda vergisi getirmiştir

2013 yılında vergiler 61,5 milyon avro tutarında gelir getirmiştir. Meşrubat ve enerji içecekleri temin eden üreticiler, yeni politikaya vergiden kaçınmak için özellikle enerji içecekleri olmak üzere ürünlerini yeniden formüle ederek tepki vermiştir.

Danimarka doymuş yağ vergisi:

Ekim 2011’de Danimarka, doymuş yağ içeren bütün gıdaları (örneğin, et, süt ürünleri, yenebilir sıvı yağlar ve katı yağlar, margarin ve ekmeğe vb. sürülen karışımlar) içeren vergi matrahı ile 1 kilo doymuş yağ için 2,15 avro tutarında bir vergi olmak üzere yağ vergisi getiren dünyanın ilk ülkesi olmuştur. 100 g başına 2.3 g içeren ürünler (birçok süt türü gibi), ihracat ürünleri ve gıda harici ürünler vergiden muhaf tutulmuştur.

Tütün vergisinde 20 sigara başına 0,40 avro tutarında artış; tatlı, dondurma ve çikolata vergisinde yüzde 25’lik artış; doymuş yağlar için yeni vergi yağ vergisi sağlanmıştır.

Finlandiya Tatlı, dondurma ve meşrubat vergisi:

2010 yılında vergi sadece alkolsüz meşrubatlara uygulanırken 37 milyon avro tutarında gelir oluşturmuştur. 2011 yılında şeker ve dondurmaya getirilen ek vergi ile bu tutar 134 milyon avro’ya çıkmıştır (alkolsüz meşrubatlardan 35 avro, şeker ve dondurmadan 100 avro). 2012 yılında bu tutar Maliye Bakanı gelir tahminlerini aşarak 197 avroya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir