Ä°spanya’da Gıda Ambalajlarında Besin DeÄŸerlerinin Yazılması Zorunlu Hale Geldi

İspanya'da Gıda Ambalajlarında Besin Değerlerinin Yazılması Zorunlu Hale Geldiİspanya'da Gıda Ambalajlarında Besin Değerlerinin Yazılması Zorunlu Hale Geldi

Türkiye’de çok sayıda çikolata üzerinde besin deÄŸeri yazılmazken Ä°spanya’da Besin DeÄŸerlerinin yazılması zorunlu hale getirildi. Besin deÄŸerlerinin belirtilmesi gerekmeyen gıdalar(Ä°ÅŸlenmemiÅŸ gıdalar, sadece bir malzemeden oluÅŸan gıdalar, su, tuz, baharatlar, çay, sirke, alkol oranı yüzde 1,2’den fazla olan içeçekler, ambalaj yüzeyi 25 santimetrekareden az olan gıdalar, ambalajlanmamış gıdalar)

Ä°spanya’da gıda ambalajları üzerinde enerji, yaÄŸ, karbonhidrat, ÅŸeker, protein ve tuz deÄŸerlerinin belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Besin deÄŸerleri belirtilmesine ek olarak doymuÅŸ yaÄŸ oranı, alkol, niÅŸasta, lif, vitamin ve mineral deÄŸerleri de firmalar tarafından isterlerse etikete eklenebilecek.

Katı gıdalarda 100 mg, sıvı gıdalarda 100 ml’nin içerdiÄŸi deÄŸer açısından ifade edilecek.

Uygulamaya AB’nin 1169/2011 numaralı düzenlemesi kapsamında geçilerek 13 Aralık 2016 tarihinden itibaren etiketlemelerde besin deÄŸeri belirtilmesi gerekmekte.

Zorunlu olarak belirtilmesi gereken değerler ambalaj üzerine görünür bir bölüme okunaklı biçimde yazılarak, harf boyutunun 1,2 milimetreden az olmaması gerekiyor. Ambalaj alanı kadar değerlerin tablo şeklinde belirtilmesi gerekiyor.

Malesef Türkiye’de bazı ünlü çikolata üreticileri yasal boÅŸluktan faydalanarak çikolata üzerinde besin deÄŸerlerini gösteren tabloyu yazmıyor. Ãœrün içeriÄŸinde bulunan kalori, enerji vb detayların ne oranda olduÄŸu, Obezite gibi ÅŸiÅŸmanlık hastalığına neden olan besin deÄŸerleri bilinmiyor.

Çikolataların, gofretlerin, bisküvilerin içeriğindeki karbonhidrat, yağ oranı, şeker miktarı, mısır şurubu miktarı, trans yağ miktarı ne kadar ürün kaç kalori yazılmamakta.

VatandaÅŸlar besin deÄŸerleri bilgilerinin bir an önce Türkiye’de uygulanmasını istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir