Yanlışlıkla Bulunan Bazı İcatlar ve Yapılan Buluşlar
Alman fizikçi Wilhelm Conrad Roentgen 1895 yılında TV ve bilgisayarların ekranlarında görüntü yaratan tüp dediğimiz CRT cihazı üzerinde bir deney yaparken, loş laboratuvarın birkaç metre ilerisinde parlak bir görüntü fark etmiş. Yakın inceleme sonucu ışık huzmelerinin katı cisimlerden de geçebileceğini fark etmiş.
Wilson Greatbatch denen bilim adamı kalp atışlarını ölçen bir cihaz üzerinde çalışılırken, yeni prototipine yanlış direnci taktığı zaman mükemmel bir kalp atış sesi çıkardığını görmüş.
Amerikan Kalp Vakfı’na göre bu yanlışlıkla icat edilen cihaz bugün 3 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor.
Mutfağın değişmez aleti teflon tava, aslında Roy J. Plunkett tarafından yeni bir klima gazı üretmek amacıyla yaptığı deney sonucu bulunmuş. Teflon o kadar kayganmış ki üzerine hiçbir şey yapışmıyor. Roy da onu tavanın içine döşemiş.
Çiçek hastalığı uzun yıllar hem Amerika hem de Avrupa’da milyonlarca insanın ölümüne, ölmeyenlerin de şekilsiz bir hale gelmesine sebep olmuştu. Bir gün, İngiliz doktor ve bilim adamı Edward Jenner sütçülere çiçek hastalığı bulaşmadığını fark etmiş. Benner etraftaki sütçülerle konuşarak öğrenmiş ki, sığır çiçek hastalığı denen ve ölümcül olmayan bu hastalığa yakalananlar ölümcül olan çiçek hastalığına karşı bağışık oluyorlar. Sığır çiçek hastalığı olan insanlardan aldığı sıvıları sağlıklı insanlara salgılayarak onları aşılamış. O günden sonra da bu olaya aşılanma denmiş.
Penicilin ve antibiyotik, 1928 yılında grip hastalığı üzerine araştırma yapan Alexander Fleming, staphylococcus bakterisi ile deney yaptığı kirli kapları yıkamadan bırakmış ve tatile gitmiş. Tatil dönüşü bakmış ki deney kabı küf kaplı ve küflerin olduğu yerin dışında her yerde bakteri üremiş. Bu küfe de en yaygın kullanılan antibiyotik olan penisilin demiş.
2 Alman doktor köpeklerin besinleri sindirmeleriyle ilgili bir çalışma yaparlarken fark etmişler ki bazı köpeklerin idrarı sinekleri üzerine çekmektedir. Sinekleri üzerine çeken idrarda çok miktarda şeker olduğunu fark etmişler, bunun da bir diyabet belirtisi olduğunu keşfetmişler. Buradan yola çıkarak insülini bulmuşlar ve diyabet tedavisinde kullanmaya başlamışlar.