Av sezonu dışında yaban domuzu vurulması yasak. Yaban domuzu avı ülkemizde başlıca 2 şekilde yapılır. Bunlardan biri bek avı, diğeri ise sürek avıdır.
Türkiye’nin bir çok bölgesinde çiftçiler, en çok yaban domuzu saldırısıyla ilgili şikayette bulunuyor. Şikayetler geldiğinde tarım il ve ilçe müdürlükleri rapor hazırlıyor. Düzenlenen rapordan sonra il müdürlüğü sürek avı yapılmasına izin veriyor.
Kara Avcılığı Kanununa göre; Yaban domuzlarından mağdur olan vatandaşlar il müdürlüğüne müracaat ettiğinde Koruma Amaçlı Avcılık Belgesi alabiliyor. Belge sadece tarlası sınırlarında geçerli ve yanında mutlaka domuz kurşunu bulundurması gerekiyor. Bu belgeyle köylü sadece tarlasına gelen domuzları vurabiliyor.
Yaban domuzları çok iyi koku alma ve ses duyma özelliklerine sahip.
Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen Av Turizmiyle her yıl milyonlarca dolar gelir sağlanıyor. Sürek avına yabancılar özellikle Almanya’dan gelen avcılar ve çiftçiler katılıyor.
Turistler avladıkları yaban domuzu kadar devlete para ödüyor.
Türkiye’de başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 11 şehirde 25’e yakın av turizmi yapan seyahat acentası bulunuyor.