Amerika merkezli Vikipedia, Wikimedia Vakfı’nın tescilli markasıdır. İnternet üzerinden herkese açık olan ve herkesin içerik ekleyebildiği bir sitedir. İnternet ansiklopedisi Wikipedia, en çok ziyaret edilen sitelerden ama hatalı bilgilerle dolu. Tüm sayfalarda doğru ya da yanlış hatta art niyetli istenilen bilgi eklenebilir ya da çıkarılabilir. Bu nedenle güvenilir bir kaynak değildir. Farklı görüşlere sahip kişilerin doğru bilgi yerine kendi görüşlerini barındıran içeriklere sıklıkla rastlanır. Sayısız soykırım iftiralarıyla doludur. Bilgilerin doğruluğu belirsizdir.
15 Ocak 2001 tarihinde sahibi Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales tarafından faaliyete açılan Wikipedia, toplam 285 dilde 31 milyondan fazla makale içeriyor.
Çok sayıda tarihçi ve uzmanlara göre Vikipedia yanlış bilgiler içerdiği için öğrencilerin akademik performansına olumsuz bir kaynak olduğunu ve bu nedenle Vikipedi’nin Türkiye’de erişiminin yasaklanmasını savunmaktadır.
İngiltere’de Brighton Üniversitesi medya uzmanı Tara Brabazon öğrencilerine okulda wikipedia’yı kullanmayı yasakladığını açıkladı. Gerekçe olarak öğrencilerin bilgiyi nereden geldiğini bilmeden ve üzerinde düşünmeden kullandıklarını bu da, onların beyinsel faaliyetlerini ve düşünme kapasitelerini körelttiğini, bilgi çağında yaşamalarına rağmen doğru bilgiden yoksun kaldıklarını açıkladı.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre Wikipedia’da bulunan tıbbi konulardaki bilgilendirici her 10 makalenin 9’unun hatalı olduğu tespit edildi.
Amerikalı doktor ve tıp öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu Wikipedia’dan yararlandıklarını itiraf etti.
Amerika’da yapılan araştırma, akciğer kanseri, depresyon, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve diğer birçok hastalık hakkındaki sayfaların insanları yanlış yönlendiren bilgilerle dolu olduğunu saptadı.
Araştırmada, internetteki birçok kaynaktan derlenen bilgilerle oluşturulan sayfaların yanlış bilgi içerdiği bilinse de, doktor ve tıp öğrencilerinin de Wikipedia’dan yararlandığı belirtildi.
Geçtiğimiz yıllarda Rusya Wikipedia’dan gençleri kötü etkileyecek bazı sayfaların silmesini istemiş ancak Wikipedia bunu kabul etmemişti bunun üzerine Rusya Wikipedia’ya erişimi tamamen durdurmuştu. Amerika, Fransa, İngiltere, Tayland, İran, Arabistan, Katar’da çeşitli gerekçelerle Wikipedia yasaklanmıştı.
Vikipedi’nin güvenilirliği ve doğruluğu üzerine tartışmalar mevcuttur ve site yoğun olarak saldırıya maruz kalmaktadır.
Ayrıca sitenin yönetimini kontrol eden kişiler kötü niyetli olursa istedikleri olumsuz konuları sitede istedikleri yanlışlarla tutabilmektedir.