Virüs Sterilizasyon Dezenfeksiyon Nedir Kısaca Bilgi

Virüs Sterilizasyon Dezenfeksiyon Nedir Kısaca Bilgi

Virüs Sterilizasyon Dezenfeksiyon Nedir Kısaca Bilgi

Virüsler protein tabakası içinde bulunan nükleik asitten oluşan biyolojik bir yapıdır. Özellikleri bakımından mikroorganizmaların en basit ve en küçük canlıları olduğundan sadece elektron mikroskobu ile gözlemlenebilir.

Canlı bir bitki, hayvan veya bakterinin hücresine girdiği zaman içinde bulundukları hücrenin kimyasal enerjisini kullanarak protein ve nükleik asit sentezleyerek kendilerini yenileyebilir özelliktedirler. Serbest halde büyüme, gelişme ve solunum gibi canlıların gösterdiği hayatsal faaliyetleri yerine getiremezler. Çoğalmak için konakçıya ihtiyaç duyduklarından parazit olarak da düşünülürler.

Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Bu işlem sonucunda sporsuz bakteriler, virüsler, mantarlar gibi tüm mikroorganizmalar ortadan kaldırılır. Bu işlemin dereceleri ya da uygulama farklılıkları yoktur. Amaç ortamdan tüm mikroorganizmaların kaldırılmasıdır.

İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropların uzaklıştırma işlemine dezenfeksiyon denir. Bu işlem geniş bir aralığı ifade eder. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ısı, sterilizasyon derecesine yakınlıkta olabildiği gibi, mikroorganizmaların hastalık yapıcı ve dış çevre koşullarına dirençsiz şekillerinin öldürüldüğü şekilde de olabilir. Bunlardan ilkine yüksek düzeyde dezenfeksiyon, ikincisine ise düşük düzeyde dezenfeksiyon işlemi denir. Bunların arasında kalacak etkinlikte yapılan işlem ise orta düzeyde dezenfeksiyondur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon işlemi için genellikle daha konsantre dezenfektan maddeler, uzun süre uygulanarak yapılır. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelere dezenfektan denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir