Kış lastiği sadece kar yağışı için kullanılmıyor. Kışın (Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart) daha iyi yol tutuşu ve güvenlik sağladığı için zorunluluk olarak şart koşuluyor.
Mevsimine uygun olmayan lastikler kaza riskini 6 kat artırıyor.
Mevsimine uygun lastik kullanımı, güvenlik ve tasarruf dâhil pek çok noktada sürücülerin hayatında önemli bir yer taşıyor.
Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşiyor. Bu da lastiklerin ıslak ve soğuk yol koşullarında yolu yeterli kavramamasına neden oluyor.
Sadece çekişin olduğu tekerlerin değil, tüm lastiklerin kış lastiği olmasının yanı sıra tüm lastiklerin aynı desen ve modelde olması gerektiği belirtiliyor.
Kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda yol tutuş performansını arttırıcı kılcal desenlere ve yumuşak bir hamura sahip olduğu için yaz lastiklerine oranla daha yüksek performans sergiler. Ayrıca kış lastikleri +7 derece ile -40 derece arasındaki hava şartlarında lastiğin sertleşmesini önleyen özel bir teknoloji ile üretilir.
Yaz lastikleri sıcak hava şartlarına uygun olarak tasarlandığı için kış lastiklerinin aksine daha sert bir yapıdadır.
Kış lastiği, aracın orijinal lastik ölçüleri ile aynı olmalıdır. Kar ve buz üzerinde daha iyi tutunma için lastik basıncı düşürülmemelidir.
Karla kaplı bir zeminde, kış lastikleriyle 50 km/s hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 35 metre iken, yaz lastikleriyle bu mesafe 43 metreye çıkar.
Buzlu bir zeminde, 30 km/s ile giden ve kış lastiği takan bir aracın fren mesafesi 57 metredir. Yaz lastikleriyle ise bu mesafe 68 metreye kadar uzar.
Kış lastikleri 15–20 derece sıcaklıkta karanlık, kuru ve serin bir yerde, ısı kaynaklarından en az 1 m uzaklıkta ve naylona sarılarak depolanmalıdır.