Piyango Bileti Haram Mıdır Almak Satmak Günah Mı

Piyango Bileti Haram Mıdır Almak Satmak Günah Mı

Piyango Bileti Haram Mıdır Almak Satmak Günah Mı

Şans oyunlarına yönelmenin ilk ve en belirgin sebebi ekonomik temellidir. Kısa yoldan zengin olma ümitleri ve yoksulluktan kurtulma toplumun beklentileridir.

Şans oyunları oynama, bir noktadan sonra alışkanlığa dönüşür ve bu alışkanlıklar, kurumlar ve kitle iletişim araçlarıyla yönlendirilerek toplumun beklentilerini artırmak için kullanılır.

Çekilişten önce büyük beklentilere giren insanlar, ikramiye kazanamayınca büyük bir hayal kırıklığı yaşar.

Diyanetin açıklamasında; 2 veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşarak bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyunun; piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi şans oyunlarının kumar kampsamında yer aldığı için haram olduğu belirtilmektedir.

Piyango bileti almak ve bu yolla para kazanmanın dinimizde haram olduğu belirtiliyor ancak dini kaygılar bilet almayı etkilemiyor ve ikramiye ile ne yapacakları sorulduğunda hayır ve yardım işleri yapma, hacca gitme niyetinde olanların bile olduğu görülüyor. Bu durumlarda bile piyangonun haram olduğu hükmü değişmiyor. Her ne olursa olsun piyango bileti haram sayılır. Bu yolla sağlanan kazanç yoksullara veya hayır kurumlarına bağışlanırsa bile sevap beklenmez, sadece mesuliyetinden kurtarır.

Bireysel olarak başlayan fastfood mutluluk, toplumsal çevrenin de etkisiyle bireysel talihsizliklere yol açmaktadır. Büyük ikramiye kazananların bir anda aşırı oranda artan ihtiyaçları lüks ev, daire, araba gibi; artan sosyal ve kültürel baskılar arkadaş ve akrabaların çoğalması, eski hayatı beğenmeme gibi; aile içi problemler boşanma, ayrılma, metres hayatı gibi; kumar ve içki gibi kötü alışkanlıklar başta olmak üzere pek çok sosyal problemin de şans oyunları olgusuyla paralel geliştiği görülmektedir.

Sonuçta lüzumsuz, anlamsız ve gerçekçi olmayan depresif bir tablo ortaya çıkıyor. Dini anlamda şükretmek, bilimsel anlamda ise gerçekçi davranmak gerekir. Bilet almayan insanların hayatlarından bir şey eksilmez. Bilet reklamlarında kullanılan “Ya çıkarsa” ihtimali ile kumar oynarken oluşan zihni süreçler toplumda hakim hale getirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir