Uyuşmazlıkların Çözülmesi İçin İstanbul Tahkim Merkezi Kurulacak

Uyuşmazlıkların Çözülmesi İçin İstanbul Tahkim Merkezi Kurulacak

Mecliste yapılan görüşmelerden sonra Ä°stanbul Tahkim Merkezi’nin kurulmasını ön gören yasa tasarısı kabul edilerek yasalaÅŸtı. Kanun, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre kurulacak olan Tahkim Merkezi özel huuk hükümlerine tabi ve tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip olacak. UyuÅŸmazlıkların çözümleri veya alternatiflerinin saÄŸlanacağı Tahkim Merkezi, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, İç ve Uluslararası Tahkim Divanları ve Genel Sekreterlik’ten oluÅŸacak.

İstanbul Tahkim Merkezi 25 üyeden oluşacak. Üyeler mesleklerinde en az 10 yıl tecrübeye sahip olmak zorunda. Seçilen Genel Kurul üyeleri 4 yıl için 5 Asil 4 yedek üyeden oluşacak. Danışma Kurulu 15 üyeden oluşacak.

İstanbul Tahkim Merkezi bünyesinde İç Tahkim Divanı ve Uluslararası Tahkim Divanı ayrı ayrı oluşturulacak. Divan elektronik ortamda toplatı yapabilecek ve karar alabilecek.

Danışma Kurulu üyeleri dışında kalan çalışanlar hakemlik ve arabuluculuk yapamayacak. Hiçbir şekilde üçüncü kişilere ait hiçbir bilgi hiç bir kuruluşa açıklanmayacak.

Merkezi yönetim kurulu oluÅŸana kadar geçen süre için tüm destek hizmetlerini Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi yürütecek. Merkezin 2 yıl boyunca bütçesi BaÅŸbakanlık bütçesinden karşılanacak ve bağışlar Tahkim Merkez’i geliri olmayacak.

Tahkim, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Tarafların tahkime gitme iradesi, uyuşmazlık çıkmadan veya çıktıktan sonra aralarında yaptıkları tahkim anlaşmasına dayanır.

Türk hukukuna göre, uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülmesi için, uyuşmazlık konusunun tahkime evlerişli olması gerekir. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri konuda tahkime gidilemez. Örneğin, bir boşanma davası tahkim yoluyla çözülemez. Tahkim, iç tahkim ve uluslararası tahkim olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer bir ilişkide hiçbir yabancı unsur yoksa böyle bir ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlıklar için uluslararası tahkime gidilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir