Uğur Böceği Özellikleri Hakkında Bilgi

Uğur Böceği Özellikleri Hakkında Bilgi

Uğur böceği diğer isimleriyle Gelin, Hanım ve Uç uç böceği olarak Coccinellidae familyasını oluşturan çok yaygın görülen böcek türlerinin ortak adlarıdır.

Zararlılara karşı biyolojik mücadelede kullanılmalarıyla ve birçok ekolojik çalışmaya konu olmaları nedeniyle en çok dikkat çeken familyalardan biri olmuştur.

Uğur böceği tam başkalaşım geçiren böcek olup, yumurta, dört larva dönemi, prepupa ve pupa döneminden sonra ergin olurlar.

Pupadan yeni çıkmış erginlerin ön kanatları yumuşak ve mat olup, üzerinde türe özgü noktaları ve lekeleri henüz oluşmamıştır. Arka kanatlar ise sertleşinceye kadar ön kanatların altında açık olarak dururlar. Coccinellidlerin vücudu genellikle yarım küre şeklinde, bazı gruplarda ise ovaldir. Boy ölçüleri 1,5 ila 10 mm arasında değişen ufak yapılı böceklerdir.

Birçok türün vücutları az veya çok kıllı olmasına karşın, bazılarında kıl veya tüy benzeri yapılara rastlanmaz. Elytra’nın zemin rengi genellikle kırmızı, turuncu, sarı olup üzerinde siyah nokta ve lekeler bulunur. Bazı türler ise tamamen siyahtır. Türler arasında olduğu gibi, aynı türün bireyleri arasında da geniş renk varyasyonu görülür.

Türkiye’de Coccinella septumpunctata, Adalia bipunctata ve Coccinella quinquepunctata en yaygın olanlarıdır.

Tarım zararlısı olan Epilachninae alt familyası hariç, hepsi yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir