Türkiye’nin Yolları da Betonlaşacak

Türkiye'nin Yolları da Betonlaşacak

Türkiye’nin yollarının asfalt yerine betonlaşacağı iddia ediliyor. Bazı belediyeler beton yollara başladı.

Beton yol ilk kez 1865 yılında İskoçya, 1880 yılında Avusturya ve 1891 yılında Amerika’da Ohio’da yapıldı. Amerika’da 1969-1970 yıllarında 70 bin kilometrelik beton yol ağı tamamlandı.

Beton yollarda işçilik çok önemli. Aksi halde yolda pürüzler, çatlaklar, eğimler olur.

Amerika’da geçmişten günümüze incelenen beton yollarda bir takım testler yapıldı. 2 yıl süren testler sonucu beton yol yapımına karar verilerek tüm projeler bu şekilde yapıldı ancak projeden 10 yıl sonra vazgeçildi ve beton yollar tekrar asfalt yapıldı. Bunun sebebi olarak bakım sorunu gösterildi.

Beton yollar 10 yıl içinde çok fazla deforme olup, beton yolların bakımının asfalt yollara göre çok daha zor ve pahalı olduğu görüldü. Beton yola döküldüğünde yolun açılması için günler geçmesi gerekiyor fakat asfalt yolda bir iki saat içinde yollar açılıyor.

Ayrıca yollardan sökülen eski asfalt parçaları geri dönüşümle tekrar kullanılabiliyor bu da maliyeti düşüyor.

Asfaltın betona karşı bir diğer üstünlüğü ise esnekliği. Hareketli zemninlerde asfalt esneyerek zemine uyum sağlarken beton kırılarak yolu tamamen kullanılmaz hale getirdiğinden deprem bölgelerindeki yolların acil ulaşımda kullanılamaz hale gelmemesi için asfalt, betona karşı daha üstün bulunmuş.

Amerikada çok yerde beton var ancak bazı yerler tarla gibi yollar çukurlarla dolu.

Aşırı soğuk ve kar yağışı, beton üzerinde oluşan çatlaklardan ve derz yerlerinden sızan su sıfırın altında hava koşullarında donup betonu patlatıyor.

Asfalt Geri Dönüşüm Bir Milyon Tonu Geçti

Kireç Stabilizasyonu Nedir Eriyen Asfalt Yerine Alternatif Olabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir