Yıldız Teknik Üniversitesi Rüzgâr Enerjisi Kulübü, rüzgâr enerjisiyle çalışan ilk yerli otomobili üretti.
Türkiye’nin rüzgâr enerjisiyle çalışan ilk profesyonel aracının adı Bora.
Kulüp, Wind Energy Events adlı organizasyon tarafından düzenlenen ve rüzgâr enerjisiyle çalışan arabaların katıldığı uluslararası yarışta ülkemizi temsil etti. İlk katıldığı yarışta 12 araba arasından 8. oldu.
Bora’nın tarihsel gelişimi şu şekilde gerçekleşti:
2012 Racing Aeolus yarışlarına katılmadan önce daha verimli tasarım oluşturuldu. Beyaz olan rengi mavi oldu. Şase dışındaki tüm parçalara yeni bir tasarım yapıldı. Bu değişikliklerle birlikte Bora’nın adı bir üst model olduğunu belirtecek şekilde Bora + olarak değiştirildi. Bora +, yarışta bir şanzıman sorunu yaşadı ve maalesef yarışı bitiremedi.
Bir üst model Bora++ ise dört tekerlekten beş tekerleğe çıkarıldı. Şoförün aracı direksiyondan dokunmatik bir ekranla kontrol edebilmesi için mekatronik bir sistem eklendi. Şanzımanda da bazı değişikliklere gidildi.
Bora++, 2013 yılındaki yarışlara katıldı. Ancak mekatronik sistemin yarış esnasında hata vermesi yüzünden 15 araba arasında 11. oldu.
Dört tekerlekli olan Bora+++ ağırlıktan kaçınılması gerektiği için bir yön iki de tahrik tekerleğinden oluşmak üzere tasarlandı. Önceki yarışlarda elektronik sistem arızaları ve ağırlığı azaltmak için manuel sistem kullanıldı. Bora+++ piste çıktığında kanatları yeterince hızlı dönüyordu, fakat kavrama bu hızı yakalayamadı ve verimde büyük kayıp yaşayarak katıldığı yarışda 8. oldu.
Yeterli kaynak bulunamamasından ötürü Bora+++, 2015 Ağustos’taki yarışlara katılamadı. Gövde, arabanın altından akan havayı düzenleyen parça ve kanatların imalatı tamamlanamadı. Sene sonuna kadar imalat işlemlerinin tamamlanması öngörülen Bora+++’ın lansmanının yapılarak Türkiye’ye tekrar merhaba demesi hedefleniyor.