Türkiye’nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Balçova’daki Olimpiyat Köyü’nde Aralık ayında açıldı. Engellilerin yaşadıkları zorlukları bizzat gösteren merkezi Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ziyaret etti.
Tekerlekli Sandalye, Üstün Yetenekliler, Özel Öğrenme Güçlüğü, Otizm Labirenti ve Karanlık parkurlarından oluşan kısımları gezen Mimar adayı öğrenciler, çizecekleri projeler için çok daha duyarlı hale geldi. Onları en çok etkileyen şey ise projelerdeki eğim oranlarının tekerlekli sandalye kullanıcıları için ne kadar zor olduğunu deneyimlemek oldu. Mesleklerinde ve günlük yaşamlarında engelsiz bir hayat için neler yapmaları gerektiğini farketti.
Engelli Farkındalık Merkezinde, engellilerin bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntıları yaşatarak ve uygulayarak empati duygusunu geliştiriyor.
Mimar adayı gençlere, tekerlekli sandalye parkurunu deneyecekleri zaman, sık sık dışarıdaki hayatta bu kadar düz araçsız bir yerin olmadığı, kamusal alanlardaki birçok yol, rampa ve alanın genişlik, eğim ve dönüş için uygun olmadığı, bu nedenle tekerlekli sandalye kullanan bireylerin zor anlar yaşadıkları hatırlatıldı.
Bir ışığın otizmli kişilerde oluşturduğu rahatsızlığı anlayabilmeleri için, labirentten geçerken yoğun ışık altında aynı rahatsızlığı yaşayarak otizmli bireyleri anlamaları ve empati kurmaları sağlandı.
Görme ve işitme engelli bireyleri daha iyi anlayabilmeleri için öğrencilerin gözüne siyah bir bant geçirilerek içerideki masa ve sandalyeyi bulup oturmaları istendi. Engelli ve ortopedik engelli bireylerin, market alışverişi yapmak gibi normalde kolay olması gereken bir günlük yaşam becerisinde bile, erişilebilir alanların kısıtlı olması nedeniyle ne kadar zorluk yaşadığı bizzat deneyimlendi.