İran Türk Vatandaşına Skandal Cezalar Vermiş

İran Türk Vatandaşına Skandal Cezalar Vermiş

İran mahkemesi Türk vatandaşına skandal cezalar verdi. (İran’ın Başkenti Tahran’da Ermeni St.Sarkis kilisesi ve içinde sözde Ermeni Soykırımı anıtı bulunuyor. Ermeniler’in sözde soykırım anıtlarının en önemlilerinden birisi İran’da, ülkenin en büyük üçüncü şehri olan İsfahan’da yer alıyor. İran’da her yıl 24 Nisan’da Ermeniler Türkiye aleyhine sözde Soykırım yürüyüşleri gerçekleştirmektedir)

İran Mahkemesi tarafından verilen hükümde Güney Azerbaycan Milli Hareketi mensubu Siyamek Mirzayi’ye, 1918 Ermeni Soykırımı iddiasının reddinde Beyaz Yalan adlı makale yazması ve İran’daki Azerbaycan Türkleri’nin Orta Asya, Kafkasya ve Türkiye Cumhuriyeti Türkleriyle aynı soydan olmalarına dair yazı yazması nedeniyle 10 yıl hapis ve iki yıl sürgüne mahkûm etti.

Karar öncesinde 4 ay Cezaevinde İran İstihbarat Bakanlığı görevlerince sorguya alınan Mirzayi gözaltı süresince çeşitli fiziki ve ruhi işkencelere maruz bırakılmış.

İşte İran Mahkemesinin suç unsuru gördüğü Türkiye aleyhine skandal kararları:
a) Arkadaşının düğününde Türk kültürü ile ilgili düğüne katılanlara konuşma yapmak
b) İran’da Karabağ’daki olaylarla ilgili Ermenistan Büyükelçiliği önünde protesto mitingi düzenlemeye kalkışmak
c) 24 Nisan (sözde) Ermeni Soykırımı gününde Osmanlıları desteklemek amacıyla Ermeni Soykırımı iddiasına karşı bildiri dağıtmak ve İran’daki Azerilerin Orta Asya, Çin, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ile aynı soydan olmalarıyla ilgili yazı yazmak
ç) Osmanlıların 1918’de Ermeni soykırımı yaptıklarını reddedip “Beyaz Yalan” adlı makale yazmak
d) Karabağ savaşında İran’ın Ermenistan’ı desteklediğine dair yazı yazmak
e) Facebook sayfasında ülke bütünlüğünü hedef alan ve Farsları hedef alan paylaşımlarda bulunmak
f) Facebook sayfasında Oğuzlar ve Osmanlı Türkleri’ni destekleyen paylaşımlarda bulunmak
g) İran’daki Azerbaycan, Türkmen, Halaç Türkleri ve Kaşkay Türkleri’nin yurtdışındaki Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ile aynı soydan geldiğine dair Facebook sayfasında statü yazmak
h) İran Cumhurbaşkanı Azınlık Müşaviri’ne mektup yazarak etniksel isteklerde bulunmak
i) Pantürkist ve bölücü içerikli Telegram kanallarına üye olup siyasi tutsaklara destek amaçlı kampanyalara katılmak
g) İran’da Türkçe eğitimi talebini destekleyen yazılar yazmak ve sosyal medyada propagandasını yapmak belirtilmiştir.

İran Türkleri 35-40 milyonluk bir nüfusla, İran’ın kuzeybatısı, merkezi, güneyi ve kuzeydoğusunda yaşamaktalar. İran nüfusunun yüzde 40’ı Türk’tür.

İran Türkleri, 1925’ten günümüze kadar devam eden bir süreçte ağır siyasi ve kültürel baskılara maruz kalarak, Türk sözcüğüyle bile kendilerini tanımlamaları yasaklanmıştır. 1991’den sonra Türk Cumhuriyetlerinin ortaya çıkışı, özellikle İran’daki Azerbaycan Türkleriyle sınırdaş olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulması, Karabağ savaşında İran devletinin Ermenistan’ı desteklemesi, İran’daki hâkim siyasi Şiilik ideolojisinin devlet yönetimindeki başarısızlığı ve 1979 Devrimi sırasında halka verilen sözlerin yerine getirilmemesi İran Türklerinin toplumsal psikolojisini daha önce hiç denemedikleri Türk kimliği eksenli toplumsal ağ ve hareketlilik oluşturmaya itmiştir.

Kaynak: //araznews.org/tr/?p=1305

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir