Türkiye’nin Havası En Kirli Suyu Kirli Atık ve Gürültü KirliliÄŸi Olan Åžehirleri

Türkiye'nin Havası En Kirli Suyu Kirli Atık ve Gürültü Kirliliği Olan Şehirleri

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’nin 32 ÅŸehrinde su kirliliÄŸi, 27 ÅŸehrinde hava kirliliÄŸi, 19 ÅŸehrinde atık, 2 ÅŸehrinde ise gürültü kirliliÄŸi en önemli çevre sorunu.

Suyu kirli olan ÅŸehirler:
Ä°stanbul
TekirdaÄŸ
Bursa
Edirne
Manisa
Çanakkale
Balıkesir
Kırklareli
Kütahya
Aydın
MuÄŸla
Bartın
Çankırı
Sinop
Samsun
Amasya
Yozgat
Kırşehir
NevÅŸehir
Aksaray
NiÄŸde
Trabzon
Rize
Artvin
Bayburt
Erzincan
Tunceli
Bingöl
Malatya
Şanlıurfa
Van
Hakkari

Atık kirliliği olan şehirler:
Sakarya
Ä°zmir
Yalova
Bilecik
Bolu
Düzce
Erzurum
Kayseri
UÅŸak
Afyonkarahisar
Burdur
Karaman
Ordu
Giresun
Gümüşhane
Tokat
Elazığ
MuÅŸ
Ağrı

Hava kirliliÄŸi Olan Åžehirler:
Ankara
Gaziantep
Kocaeli
Kilis
Antalya
Diyarbakır
Konya
Denizli
Isparta
Mersin
Kırıkkale
Zonguldak
Karabük
Çorum
Hatay
Osmaniye
KahramanmaraÅŸ
Adıyaman
Ardahan
Kars
Iğdır
Bitlis
Siirt
Şırnak
Batman
Mardin
Kastamonu

Gürültü kirliliği
Adana
EskiÅŸehir

Türkiyede çoÄŸu yerleÅŸim alanında atık depolama alanı yoktur veya yetersizdir. Geri dönüşüm tesisleri oldukça yetersizdir. Atıkların önemli kirletici olduÄŸu illerden Sakarya, Ä°zmir, UÅŸak’ta sanayi atıkları, Bilecik ve Burdur’da mermer ocakları, Düzce, Bolu ve Afyon’da kanatlı hayvan atıkları problem teÅŸkil etmektedir. Kocaeli, Ä°stanbul ve Ä°zmir’deki tehlikeli atık tesisleri yetersiz kalmaktadır.

Toprak kirliliğinin ana nedeni 38 ilde vahşi çöp depolaması, 12 ilde sanayi atıklarıdır.

Ä°stanbul, Bursa, Kocaeli, Hatay ve Bilecik sanayi nedeniyle hava kirliliÄŸi yaÅŸamaktadır. Karabük ve Düzce diÄŸer sanayi kolları ana kirleticidir. Sakarya, Aydın, EskiÅŸehir, Malatya ve Kayseri’de kara yolu trafiÄŸi, Çanakkale’de termik santral öncelikli kirleticilerdir.

Hava kirliliÄŸin önlememesinin nedenleri olarak; 25 ilde alım gücü düşük vatandaÅŸların kalitesiz kömür kullanımı, 15 ilde arazi ÅŸartları, 14 ilde toplumsal bilincin eksikliÄŸi, 6 ilde yetersiz denetim, 6 ilde ateşçi eÄŸitimsizliÄŸi, 6 ilde meteorolojik nedenler belirlenmiÅŸtir. AkciÄŸer hastalıklarına neden olan PM 2,5 gibi kirleticilere dair de herhangi bir kısıtlama Türkiye’deki mevzuatlarda yer almamaktadır.

Ä°llerden gelen yüzey suları tespitlerine göre suların; yüzde 38,9’u çok kirlenmiÅŸ su, yüzde 28,4’ü kirlenmiÅŸ su, yüzde 16’sı az kirlenmiÅŸ su, yüzde 16,7’si yüksek kaliteli su sınıfındadır. Yüzey sularını kirleten etkenler; baÅŸta evsel atıksular olmak üzere, zirai gübre ve kimyasal kullanımı ile evsel katı atıklardır.

Yeraltı suları en fazla zirai gübre ve kimyasal kullanılmasından kirlenmektedir. Evsel atık sular, sanayi atık suları, hayvancılık atık suları diğer kirleticilerdir.

Türkiye’de gürültü kirliliÄŸinin birinci öncelikli çevre sorunu olduÄŸu illerden, Adana’da; eÄŸlence mekanlarının müzik sesi, küçük imalathanelerin ÅŸehir içinde bulunması, TEM’in gürültüsü ana sorunlardır. EskiÅŸehir’de ise; ÅŸehir merkezindeki eÄŸlence mekanlarının gürültüsü ÅŸikayet kaynağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir