Türkiye’nin bu zamana kadar imzaladığı en kapsamlı anlaÅŸma

Türkiye'nin bu zamana kadar imzaladığı en kapsamlı anlaşma

Türkiye ile Singapur arasında 15 Kasım 2015 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması 2017 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu anlaşma Singapur basınında büyük ilgi uyandırdı. Yapılan anlaşmanın ekonomik ve ticari ilişkilerde çok önemli bir adım olacağı duyuruldu.

Türkiye’nin bu zamana kadar imzaladığı en kapsamlı anlaÅŸmada kamu alımları, fikri mülkiyet hakları, e-ticaret, rekabet ve ÅŸeffaflık gibi konularda hükümler içeriyor.

G20 üyesi olmayan Singapur’un BaÅŸbakanı davet edildiÄŸi ve Singapur Botanik Bahçelerinin Dünya Mirası listesine alınması için Türkiye’nin verdiÄŸi destek için CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a teÅŸekkürlerini sundu.

AnlaÅŸma yürürlüğe girince Türkiye tüm mal gruplarının yüzde 80’ine uyguladığı gümrük vergilerini kaldıracak ve 10 yıl sonra bu oran yüzde 95’e çıkacak.

Singapurlu firmalar özellikle elektronik, ecza, kimyasal ve işlenmiş gıda sektörlerinde Türkiye pazarına giriş olanağına kavuşacak.

Türkiye’de 10 civarında önemli Singapur firması yatırımı bulunuyor. Bu firmalar liman iÅŸletmecisi PSA, Temasek Holding, ST Electronics, gayr-ı menkul ÅŸirketi Surbana Jurong ve rezidans iÅŸletmecisi Ascott.

Singapur bulunan Türk firmaları ise baÅŸta dayanıklı tüketim malları üreticisi Beko, Jeneratör üreticisi Genpower, termoplastik su borusu üreticisi Vesbo ve Milli Reassürans olmak üzere 70’e yakın Türk firması faaliyette.

Singapur geçen yıl Ankara’da yerleÅŸik ilk büyükelçisini atarken 2014 yılında Ekim ayında Singapur BaÅŸbakanı Lee Türkiye’yi ziyaret ederek BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile stratejik ortaklık deklarasyonu imzalamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir