16 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Günü

16 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Günü

Dünya’da yüzden fazla ülkede bu günle ilgili etkinlik yapılmaktadır. Etkinliklerde amaç KOAH hastalığı hakkında bilgilendirme yapmaktır. Dünyada ölüme neden olan en çok 4. hastalıktır.

Türkiye’de yaygınlığı giderek artmaktadır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) sıklıkla uzun süre sigara içen orta ve ileri yaş grubunda ortaya çıkan, birçok hastalığın eşlik ettiği sistemik etkileri olan bir hastalıktır.

Bulaşıcı bir hastalık deÄŸildir. Çocuklarda görülmez. Hastalığın oluÅŸumunda en önemli neden sigaradır. Sigara ve tütün ürünleri kullanan kiÅŸilerin yaklaşık yüzde 15 ve 20’sinde KOAH geliÅŸir. KOAH geliÅŸiminde; sigaraya baÅŸlama yaşı, sigara içme süresi ve günlük içilen sigara sayısı gibi faktörler önemlidir.

KOAH’ın kesin tedavisi yoktur. Ama doktor tavsiyeleriyle ÅŸikayetler azaltılır.

Yılda en az 2 kez genel kontrol için, nefes alıp verme kötüleştiğinde, hemen doktora gidilmeli. Bulunulan ortamın havası temiz tutulmalı. Nefes alıp vermeyi zorlaştıran duman gibi kötü durumlardan uzak durulmalı. Vücut dinç kalması için yürüyüş ve düzenli egzersiz yapılmalı.

Halen sigara içen veya eskiden içen, 40 yaÅŸ üstü olan ve nefes darlığı çeken, sık sık öksüren sıklıkla balgam çıkaran kiÅŸiler KOAH’ın erken teÅŸhisi için doktora baÅŸvurarak KOAH olup olmadığını basit bir solunum testiyle öğrenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir