Engelli hakları, engelli bireylerin, engelsiz bireyler gibi eşit haklara sahip olabilmesi için onlara tanınan pozitif ayrıcalık sağlayan haklardır.
Ülkemizde kanunen verilmesi zorunlu olan hizmetler şunlardır;
Belediyeler engellilere uygun düzenlemeleri, kaldırımlar, yaya yolları, konutlar ve umumi binalar engellilerin kullanabileceği şekilde standartlara uygun olarak yapmak zorundadır.
Belediyeler toplu taşıma araçlarında, yüzde 40 oranında özürlü olduğunu belgeleyenlere yüzde 30 indirim uygulamak zorundadır. Demiryolu ulaşımında yüzde 40 ve üzeri engellilere yüzde 50 indirim, yüzde 50 ve üzeri ağır engellilere ise bedava hizmet verilir.
Ortopedik engelliler için araç alımlarında hiçbir şekilde gümrük vergisi talep edilemez. H sınıfı sürücü belgesine sahip olan engelliler yurt içinden aldıkları özel tertibatlı otomobillerde, kdv indiriminden yararlanıp taşıt alım vergisinden muaf tutulur. Engel durumuna göre modifiye edilmiş araçlardan özel tüketim vergisi tahsil edilmez.
Yüksek öğrenime girmeye hak kazanan engelli öğrenciler Valilik ve Başbakanlık bursu alabilir. yüzde 40 ve üzerinde engelli olan öğrenciler Kredi ve Yurtlar kurumunda öncelik hakkına sahip olur ayrıca ödenecek harçlar yüzde 50 indirimli olur. Yüksek öğretim kayıt ve kayıt yenilemede engellilik oranına göre indirim sağlanır.
Açıköğretim fakültelerine kayıt yaptıran yüzde 40 ve daha fazla engeli olan öğrencilerden ücret alınmamaktadır.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına engelli memur atamasında engelli adaylar için yaş sınırı yoktur ayrıca lise mezunu olmayan adaylar kura ile atanır.
Türkiye ve Dünya’da 3 Aralık günü Dünya Engelliler günüdür.