Türkiye’deki Bilgisayar Kullanıcılarının Yüzde 12’si Windows XP Kullanıyor

Türkiye'deki Bilgisayar Kullanıcılarının Yüzde 12'si Windows XP Kullanıyor

Kaspersky Lab’ın araştırmasıan göre Haziran 2014 itibariyle Türkiye’de Windows XP işletim sistemi kullanan kullanıcıların oranı yüzde 11,65 olarak belirlendi. Dünya genelinde ise yüzde 16’sından fazlasının Windows XP kullandığını belirtiyor.

Çalışmada, her ülkede Kaspersky Lab’ın Windows tabanlı tüm ürünlerinin kullanıcıları arasında Windows XP kullanıcılarının oranı değerlendirildi. Kullanıcıların yüzde 38,79’unun Windows XP kullanmayı tercih ettiği Vietnam bu alada lider. Ardından gelen Çin’de yüzde 27,35, Hindistan’da yüzde 26,88 ve Cezayir’de 24,25 XP işletim sistemine sadık kamayı sürdürüyor. İtalya yüzde 20,31 ve İspanya’da yüzde 19,26. Amerika’da bile yüzde 4,52 oranında kullanıcı Windows XP kullanmayı sürdürüyor.

Windows XP kullanıcıları için destek her ne kadar 2014’ün Nisan ayında sonlandırılmış olsa da bu işletim sisteminin satışı 2010 yılından beri yapılmamaktaydı. Bununla birlikte hizmet sonlandırmasının da bu ürünün popülerliğine etki etmediği görüldü: Haziran 2011’deki Kaspersky Lab verilerine göre satışın sonlandırılmasının ardından bir yıl sonra kullanıcıların yüzde 48.86’sı Windows XP kullanmaya devam etmekteydi.

Dünya ve Türkiye’de Windows XP beğenilerek kullanılmasına rağmen Microsoft firması XP’ye olan desteği kaldırdı yeni işletim sistemlerine geçin diye dayatmalar yapıldı. Eskiden reklam kampanyalarında sınırsız yıllarca destekten bahseden firma şimdi bunları unutmuşa benziyor. Üstelik dünyada ürettiği her ürünü, yeni versiyon çıkardıktan sonra kötüleyen güvensiz diyen tek firma olarak tarih yazmaya devam ediyorlar. Amerika’da FBI’ın bile kullandığı XP’ye alışan kullanıcılar ya XP kullanmaya devam edecekler ya da Microsoft’u Tablet sektöründen silen google Android işletim sistemini daha da geliştirerek Bilgisayar sektörünü tamamen eline geçirmesiyle bu işletim sistemine yönelecekleri öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir