Türkiye’de çıkarılan ilk kredi kartlarının temsilcisi Koç Grubuna bağlı Servis Turistik AŞ. Diners Clup’ten yurt içi kart çıkartma yetkisini alarak, 1968 yılında Diners Club kredi kartını müşterilerinin hizmetine sunmaya başlamıştır.
Nakit ödemeksizin ürün ya da hizmet satın alabilme imkânı sağlayan kredi kartlarının dünyadaki bilinen ilk uygulaması ise 18. yüzyıl sonlarında Amerika Birleşik Devletlerinde başlamıştır.
Türkiye’de hologramlı kredi kartı kullanımı ise 1984 yılında başlamıştır.
Türkiye’de chip teknolojisine geçiş 2000 yılından sonra gerçekleşmiştir.
Türkiye’de ilk elektronik POS terminali 1991 yılında kullanıma girmiştir.
1991 yılında Yapı Kredi Bankası’nın satış noktası terminali olarak adlandırılan ve çevrimiçi provizyon almayı sağlayan POS makinelerinden kullandırmaya başlaması ile kredi kartı kullanımı büyük bir ivme kazanmıştır.
Daha sona American Express, EuroCard, MasterCard ve Access kredi kartları piyasaya çıktı.
Türkiye’de 2007 sonunda 37 milyon 335 bin kişi kredi kartı sahibi oldu.
Kredi kartı kullanarak alışveriş yapanlar kartı veren bankaya borçlanmaktadırlar. Banka genel uygulamada 30’ar günlük dönemlerde hesap kesimi yapar ve bu dönem boyunca kart ile yapılan harcamaları hesap bildirim cetveli (ekstre) ile kart kullanıcısı müşteriye bildirir. Cetvelde bildirilen borç için müşteriye yaklaşık 10 günlük ödeme süresi tanınır. Bu süre sonunda ödenmeyen borç için banka günlük olarak gecikme faizi işletir.
Türkiye’de bu durum nedeniyle artan bireysel borçlanma karşısında devlet 1 Şubat 2014 itibariyle bazı ürün ve hizmetlerin satın alınmasında taksiti kaldırmış belirli bazı ürünlerde taksit sayısını ise 9 ay ile sınırlamıştır.
Kredi Kartı kayıtdışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandıran çok önemli bir araç olmasına rağmen kullanıcılara çıkarılan çeşitli borçlar kredi kartı borçlarını artırmaktadır.