Türkiye’de Kadınların Büyük Bir Kısmı Banka Hesabındaki Paralara Erişemiyor

MasterCard Finansal Katılım Araştırması sonuçlarına göre; Avrupa’da kadınların yüzde 82’si bir banka hesabına sahipken bu oran Türkiye’de yüzde 59 civarında. Hatta Türkiye’de kadınların sadece yüzde 27’si paralarına erişebiliyor.

Erkeklerin finansal hizmetler, eğitim, teknoloji ve topluma katılım konularında kadınlara göre daha yüksek erişime sahip olduğu, dolayısıyla bunlardan daha fazla yararlandığına inanılıyor.

Bu finansal dışlanmanın en önemli sebebi olarak gelir dağılımındaki eşitsizlik gösteriliyor.

Finansal katılımın iyileştirilmesi için birinci şartın eğitim olduğu belirtilirken bunu gerekli alt yapının oluşturulması takip ediyor.

Finansal katılım için teknolojiye erişimin de önemli olduğu belirtilirken, herkesin finansal ve dijital ürünlere erişiminin sağlanabilmesi için teknoloji firmaları ile finansal hizmet veren kuruluşların birlikte çalışması gerektiğine inanılıyor.

Araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak MasterCard Uluslararası Pazarlar Başkanı Ann Cairns şunları belirtti: “Finansal sisteme ve dijital ürünlere erişim ile cinsiyet eşitliği aslında doğaları gereği birbirine bağlı. Avrupa dünyada en gelişmiş bölgelerden biri olmasına rağmen katılımlar arası uçurumu kapatmak için halen yapılacak çok şey var. Aslına bakılırsa bir Para Tavanı söz konusu ve katılımın önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Dünya Bankası ve G20, 2020 itibariyle evrensel finansal erişim hedefi koydu. Ancak çalışan Avrupalıların yüzde 29’unun finansal olarak dışlandığı göz önüne alınırsa, dijital ve cinsiyet dışlamasının önemi dikkat çekiyor. Açık ve katılımcı bir toplum yaratmak için bölgede finansal katılımın sağlanmasına öncelik verilmesi gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir