Türkiye’de Aşk ve Sevgi Şarkılarında Bile Kin Öfke Sonucu Kötü Söylemler Var

Türkiye'de Aşk ve Sevgi Şarkılarında Bile Kin Öfke Sonucu Kötü Söylemler Var
Türkiye’de Aşk ve Sevgi Şarkılarında Bile Kin Öfke Sonucu Kötü Söylemler Var

Müzik, dil içerisinde kültür alanının benimsediği, zevk, değer ve anlayışına göre zenginleştirdiği bir rol üstlenmektedir. Çocukların eğitiminde şarkı ve türkülerin önemli bir yeri vardır.

Günümüz şarkıları incelendiğinde, Türkiye’nin büyük bir eğitim ve kültür davasını kaybetme aşamasında olduğu görülüyor.

Genellikle aşk ve sevgi şarkılarında sevgiliye duyulan kin ve öfke sonucunda kötü söylemler ortaya çıkmıştır.

Günlük hayatta kullanılan küfür, lanet ve bedduaların yanında sadece şarkılarda kullanılan çok farklı söylemler de vardır.

Dilimizde kullanılıp şarkılara geçen; küfür, lanet ve beddualar olduğu gibi gibi çıkış noktası şarkılar olup da oradan dilimize geçen söylemler de vardır.

Gençlerin gerek ruhsal gerek ahlaki değerlerini olumsuz yönde etkileyen bu şarkıları çocuklar henüz anlamlarını bilmeden, duydukları küfürleri etraflarına karşı kullanmaya başlamaktadırlar. Sırf melodisi ve ses uyumundan genellikle akılda kalıcı olan bu söylemler çocukların çok çabuk ezberleyebileceği sözlerdir.

Türkiye’deki müziksel karmaşa bireysel toplumsal anlamda bilinçaltında bir tür yabancılaşmayı oluşturmakta.

Argo, kaba ve müstehcen sözlerin çok kullanıldığı, özellikle gençlere hitap eden bu ifadeler ahlak dışı olmakla birlikte, toplumun dil bilincinin kaybolmasını da giderek artırmaktadır.

Son 15-20 yıldır eğlence kültürü olan müziğe toplumsal değişikliklerin yansıdığını görmek mümkün. Günlük hayatta sinema ve televizyonlarda izlenen filmlerde görülen şiddet bir zaman sonra dile de yansımıştır. Yani görsel şiddet bir zaman sonra dilde küfür, lanet ve beddua olarak karşımıza çıkmıştır. Buna toplumsal değişim-göç ve uyum problemleri de eklenince şarkı sözlerindeki bu değişim kaçınılmaz olmuştur.

Karşılıksız ilişkileri, alınan olumsuz karşılıkları ve kavuşamamaların yansımalarını dilimizde küfür, lanet, beddua şeklinde siteme dönüştüren şarkılar görmekteyiz. Bu yansımalar toplumdaki insanlar arasında çoğunlukla yaşandığı için artık her şey doğalmış ve normalmiş gibi geliyor.

Şarkı sözü yazarları artık bu olumsuz dili ve kodlamaları bırakarak pozitif düşünceler içeren olumlu dili kullanarak şarkıları yazmalıdır. Başta radyocular olmak üzere müzik platformları bu tarz olumsuz müzikleri filitreleyip engellemesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir