Türkiye İspanya İlişkileri Hakkında Bilgi

Türkiye İspanya İlişkileri Hakkında Bilgi

Türkiye ile İspanya arasındaki siyasi ilişki, İspanya Büyükelçisi tarafından 1783 yılında Barış, Dostluk ve Ticaret Antlaşmasının onay belgesinin Osmanlı Padişahına sunulmasıyla resmiyet kazanmıştır.

İspanya Batı Avrupa ülkeleri içinde 20. yüzyılı Türkiye’ye benzer sıkıntılarla geçiren tek ülke.

İspanya, Türkiye’nin AB üyeliğine destek vermekte ve bu durum siyasi ilişkilerimize olumlu yansımaktadır.

İspanyol kamuoyunun ülkemizin AB üyeliğine bakışı, AB ortalamasının üzerinde, olumlu bir seyir göstermekle birlikte son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmalarında ülkemizin üyeliğine destek olan İspanyolların sayısında belli bir düşüş olduğu görülmektedir.

İspanya AB’nin en hızlı büyüyen ekonomisi. Hayvancılıkta en büyük, tarımda da Avrupa ikincisi durumunda.

Son 10 yılda AB’nin en fazla iş oluşturan ülkesi oldu.

1 trilyon 124 milyar dolarlık hasılasının yüzde 55’i dış ticaretten. Oysa 1986 yılında Türkiye ile İspanya arasındaki fark çok değildi.

İnşaat sektörü İspanya GSMH’sinin yüzde 11’ini karşılıyor. Dünyanın en büyük 10 inşaat firmasından altısı İspanyol.

İspanya Nüfusu 46 milyon 100 bin kişidir. Toplam ihracatı 279 milyar 800 milyon dolar iken toplam ithalatı ise 304 milyar dolardır.

İspanya’nın başlıca ticaret ortakları; Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda’dır.

Başlıca ihracat kalemleri; Makine, motorlu araçlar, gıda ve ilac

Başlıca ithalat kalemleri; Makine ve ekipmanlar, yakıtlar, kimyasallar, yarı mamul, gıda maddeleri, tüketim mallarıdır.

İspanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2015 yılında 10 milyar 335 milyon avro olurken, Türkiye’nin İspanya’ya ihracatı 4 milyar 746 milyon avro, Türkiye’nin İspanya’dan ithalatı 5 milyar 589 milyon avro oldu.

İspanya’ya ihracatımızda başlıca sektörler tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ağırlıklı olduğu tüketim malları, otomotiv sanayi ürünleri, demir çelik ürünlerinden oluşan yarı mamuller ve beyaz eşyanın başını çektiği dayanıklı tüketim mallarıdır. Türkiye, İspanya’nın tekstil ve konfeksiyon ithalatında Çin’in ardından 2. sırada gelmektedir.

İspanya’dan ithalatımızda ise kara ulaşım araçları, otomotiv sanayi ürünleri, kimyasal maddeler ve demir-çelik ürünleri ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye, İspanya’nın ABD ve Fas’tan sonra AB ülkeleri dışındaki en büyük 3. ihracat pazarıdır.

Türkiye’de 600 civarında İspanyol sermayesine sahip şirket faaliyet göstermektedir. 2002-2015 döneminde, İspanya’dan Türkiye’ye gelen toplam yatırım miktarı 7 milyar 100 milyon dolar olmuştur. İspanya anılan dönemde, ülkemize en çok yatırım yapan ülkeler arasında 8. sırada gelmektedir. İspanyol şirketler 2014 – 2015 yılları arasında Türkiye’ye yaklaşık 10 milyar avro yatırım yaptı. Türkiye’deki en büyük İspanyol yatırımcılar, Garanti Bankası’nda hakim ortak konumunda olan BBVA ile Genel Sigorta’yı satın alan Mapfre’dir.

İspanya’da faaliyet gösteren yaklaşık 75 Türk işletmesi bulunmaktadır. 2002 – 2015 döneminde Türkiye’den İspanya’ya yapılan yatırım tutarı 143 milyon dolardır.

2015 yılı sonu itibariyle Madrid Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesine kayıtlı 5 bin 746 ve Barselona Başkonsolosluğumuza kayıtlı 3 bin 613 olmak üzere kayıtlı toplam vatandaş sayısı 9 bin 359’dur. Kayıtlı olmayan vatandaşlarımızla birlikte İspanya’da bulunan Türk vatandaşlarının sayısının 10 bin civarında olduğu düşünülmektedir.

2014 yılında 283 bin, 2015 yılında, 236 bin 63 İspanyol turist ülkemizi ziyaret etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir