Türkiye İnternet Güvenlik Pazarı 1,5 Milyar Dolar Ama Yüzde 97’si Yabancıların Elinde

Türkiye İnternet Güvenlik Pazarı 1,5 Milyar Dolar Ama Yüzde 97'si Yabancıların Elinde

Siber Güvenlik Konferansı Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Bilgi Güvenliği Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Ünver, “Türkiye, saldırıların hem hedefinde hem de saldırı için kullanılan bir ülke. Bankacılık sektöründe truva saldırılarında hedef ülkeler arasında 3.sırada. Zararlı uygulama bulaşmış android uygulamalar sıralamasında da 448 bin cihazla 5. sırada. 2017 yılında 1,5 milyar dolarlık hacim yakalaması öngörülen Türkiye siber güvenlik pazarı yüzde 97’si yabancılarda. Türkiye’nin aldığı pay yalnızca 45 milyon dolar. Dışarıya 1,45 milyar dolar aktarıyoruz. Bu pazara ciddi yatırım ve ürün geliştirmek lazım” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, “Dünyada, haftada ortalama 124 bin siber saldırı gerçekleşiyor. Saldırıların hasarı, yıllık 400 milyar dolar tahmin ediliyor ve 2019’da bu rakamın 2,1 trilyon doları bulacağı ön görülüyor. Siber güvenlikte, devlet, özel sektör ve tüm bilim kurumlarına önemli görevler düşüyor. Biz de akademik programlarımızla, araştırma konularıyla, kurduğumuz siber güvenlik laboratuvarı ile bu alana önem veriyoruz. Sorunların çözümünde, üniversite olarak mutlaka öncü olarak yer almalıyız. Bu işbirliğini çok önemsiyoruz” dedi.

HAVELSAN Teknoloji ve Akademi Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, “Siber güvenliğin milli güvenlikteki yerini çok iyi biliyoruz. Siber güvenlikte milli çözümler olmadığı müddetçe güvenli ve güvende olmamız mümkün değil. HAVELSAN, bu alanda yazılımlar üretiyor. Bu alanı ne kadar kendi yazılımlarımızla var edebiliriz, onun üzerine çalışıyoruz. Güvenlik duvarı, log analizi, veri sızıntısı önleme, siber tatbikat gibi milli ürünler geliştirilmeye devam ediyoruz. Şirketlere ve üniversitelere AR-GE desteği veriyoruz, yerli ve milli ürünler yapalım diye.

Savunmadan sağlığa, enerjiden ulaşıma her alanda nesnelerin interneti ve onun güvenliği çok önemli. Türkiye’de ve dünyada siber güvenlik alanında ciddi bir eleman açığı var. Ülkemizde 20 bin civarında siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var. Dünyada ise 2 milyon uzman eksiği var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir