Türkiye’nin yarısına yakını çok ciddi oranda çölleşmeyle karşı karşıya.
Çölleşme; kurak, yarıkurak ve az yağışlı alanlarda iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri nedeniyle çeşitli durumlardan kaynaklanan arazi bozulmasıdır.
Birleşmiş Milletler Türkiye’yi çölleşme konusunda hassas olarak değerlendirdi.
TÜBİTAK-BİLGEM tarafından Türkiye’nin çölleşme risk haritası çıkarılarak ilk kez ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi.
Türkiye Çölleşme Risk Haritasına göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 47’si orta ve üzeri çok yüksek riskli çölleşme durumunda. Çölleşmenin görüldüğü Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler; Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi ise orta ve yüksek risk grubunda.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu şunları belirtti “Proje kapsamında, çölleşmeyi bütün yönleriyle ele alabilmek için farklı üniversitelerden ve farklı uzmanlıklardan 10 akademisyen TÜBİTAK-BİLGEM bünyesinde birlikte çalıştı. Böylece ortaya konulan çölleşme modeli çölleşmeyi iklim, su, toprak, arazi örtüsü, arazi kullanımı, topoğrafya, jeomorfoloji, sosyo-ekonomive yönetim olarak bütün yönleriyle ele alan bütüncül bir çalışma oldu. Ülkemizin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi. Daha sonra çölleşme modeli ve Türkiye Çölleşme Risk Haritası oluşturuldu. Projenin pilot sahası olan Gediz Havzasında doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları tamamlandı. Çölleşme modeli ve risk haritasının yüzde 90 güven aralığı içinde mikro havza bazında yüzde 94 tutarlı netice ürettiği tespit edildi. Bu doğrulama ve kalibrasyon çalışması bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde 25 havzada devam edecek” dedi.