Türkiye Çölleşme Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türkiye Çölleşme Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türkiye’nin yarısına yakını çok ciddi oranda çölleÅŸmeyle karşı karşıya.

Çölleşme; kurak, yarıkurak ve az yağışlı alanlarda iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri nedeniyle çeşitli durumlardan kaynaklanan arazi bozulmasıdır.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Türkiye’yi çölleÅŸme konusunda hassas olarak deÄŸerlendirdi.

TÃœBÄ°TAK-BÄ°LGEM tarafından Türkiye’nin çölleÅŸme risk haritası çıkarılarak ilk kez ulusal ölçekte çölleÅŸmeye duyarlı alanlar tespit edildi.

Türkiye ÇölleÅŸme Risk Haritasına göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 47’si orta ve üzeri çok yüksek riskli çölleÅŸme durumunda. ÇölleÅŸmenin görüldüğü Konya-Karapınar, IÄŸdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler; Tuz Gölü havzası, EreÄŸli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, EskiÅŸehir çevresi ise orta ve yüksek risk grubunda.

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Prof. Dr. EroÄŸlu ÅŸunları belirtti “Proje kapsamında, çölleÅŸmeyi bütün yönleriyle ele alabilmek için farklı üniversitelerden ve farklı uzmanlıklardan 10 akademisyen TÃœBÄ°TAK-BÄ°LGEM bünyesinde birlikte çalıştı. Böylece ortaya konulan çölleÅŸme modeli çölleÅŸmeyi iklim, su, toprak, arazi örtüsü, arazi kullanımı, topoÄŸrafya, jeomorfoloji, sosyo-ekonomive yönetim olarak bütün yönleriyle ele alan bütüncül bir çalışma oldu. Ãœlkemizin çölleÅŸme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleÅŸmeye duyarlı alanlar tespit edildi. Daha sonra çölleÅŸme modeli ve Türkiye ÇölleÅŸme Risk Haritası oluÅŸturuldu. Projenin pilot sahası olan Gediz Havzasında doÄŸrulama ve kalibrasyon çalışmaları tamamlandı. ÇölleÅŸme modeli ve risk haritasının yüzde 90 güven aralığı içinde mikro havza bazında yüzde 94 tutarlı netice ürettiÄŸi tespit edildi. Bu doÄŸrulama ve kalibrasyon çalışması bütün Türkiye’yi kapsayacak ÅŸekilde 25 havzada devam edecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir