Türkçe Şarkılarda Kullanılan Dil Giderek Kötüleşiyor

Türkçe Şarkılarda Kullanılan Dil Giderek Kötüleşiyor

Günümüzde şarkılar incelendiğinde, Türkiye’nin büyük bir eğitim ve kültür davasını kaybetme aşamasında olduğu görülüyor. Türkiye’deki müziksel karmaşa bireysel toplumsal anlamda bilinçaltında bir tür yabancılaşmayı oluşturmakta.

Günlük hayatta kullanılan küfür, lanet ve bedduaların yanında sadece şarkılarda kullanılan çok farklı söylemler de vardır.

Genellikle aşk ve sevgi şarkılarında sevgiliye duyulan kin ve öfke sonucunda kötü söylemler ortaya çıkmıştır.

Çaresiz olan, acı çeken, kötülüğe maruz kalan bir insanın rahatlamak, teskin olmak için söylediği, kötü düşünce ve dilekleri kapsayan, kalıplaşmış sözlere beddua denilebilir.

Bu bakımdan çocukların eğitiminde şarkı ve türkülerin önemli bir yeri vardır ancak bu önem kendine küfür alanında da bir yer edinmiştir.

Gençlerin gerek ruhsal gerek ahlaki değerlerini olumsuz yönde etkileyen bu şarkıları çocuklar henüz anlamlarını bilmeden, duydukları küfürleri etraflarına karşı kullanmaya başlamaktadırlar. Sırf melodisi ve ses uyumundan genellikle akılda kalıcı olan bu söylemler çocukların çok çabuk ezberleyebileceği sözlerdir.

Argo, kaba ve müstehcen sözlerin çok kullanıldığı, özellikle gençlere hitap eden bu ifadeler ahlak dışı olmakla birlikte, toplumun dil bilincinin kaybolmasını da giderek artırmaktadır.

Son 15-20 yıldır eğlence kültürüne olan müziğe toplumsal değişikliklerin yansıdığını görmek mümkün. Günlük hayatta sinema ve televizyonlarda izlenen filmlerde görülen şiddet bir zaman sonra dile de yansımıştır. Yani görsel şiddet bir zaman sonra dilde küfür, lanet ve beddua olarak karşımıza çıkmıştır. Buna toplumsal değişim göç ve uyum problemlerini de ekleyince şarkı sözlerindeki bu değişim kaçınılmaz olmuştur. İnsanlardaki iletişim sorunu gittikçe artmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir