Kömüre Geçen AB Ülkelerinin Karbon Azaltım Palavrası Attıkları Ortaya Çıktı

Kömüre Geçen AB Ülkelerinin Karbon Azaltım Palavrası Attıkları Ortaya Çıktı

Kömüre Geçen AB Ülkelerinin Karbon Azaltım Palavrası Attıkları Ortaya Çıktı

Pek çok Avrupa ülkesi geçtiğimiz günlerde, Rusya’dan gelen gaz arzının azalmasıyla kömür santrallerinin yeniden açıldığını duyurdu.

Bu durum 2050 yılına kadar Avrupa Birliği’nin emisyonları azaltma konusundaki çifte standartlarını gösteriyor.

Almanya, İtalya, Avusturya, Hollanda ve Danimarka da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi bir zamanlar kömür enerjisi üretimini terk etmeyi ve çevreyi korumayı savundu ancak başgösteren bir enerji krizinden kurtulmak için, bu ülkeler yakın zamanda kömür santrallerini yeniden açtılar veya kömür enerjisini desteklemek için önlemler aldılar.

Bu ayın başlarında Avrupa Parlamentosu, bazı AB üye ülkeleri ve çevre lobicileri tarafından “yeşil yıkama” iddialarına yol açan nükleer ve doğal gaz projelerine yeşil yatırım etiketi verme planları lehine oy kullandı.

AB’nin kömür enerjisine dönüşü, uzun vadeli karbon azaltma hedefine aykırıdır ve kendi üzerindeki kısıtlamaları “gevşetmek”, diğer ülkeler için karbon azaltma gerekliliklerinin tam tersidir.

Kenya merkezli uluslararası ilişkiler uzmanı Cavince Adhere,” Enerji güvenliği arayışında, gelişmiş ülkeler fosil kaynaklarına yöneliyor ve küresel iklim eylem çabalarında büyük bir hakaret oluşturuyor. Karbon kirliliğinin başlıca faydalanıcıları olan Avrupa ülkeleri, çevre koruma özlemlerini açıkça etkileyen kasıtlı enerji politikası uyguluyorlar. Bu çifte standartların bir göstergesidir” dedi.

Uzman ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin zengin ülkeler tarafından köşeye sıkıştırıldığını ancak bu ülkelerin çabaları artık Avrupa ülkeleri yeni fosil ve gaz kaynaklarına yöneldikçe büyük bir gerileme ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Nijerya’nın Abuja Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Şerif Ghali, Avrupa’nın Afrika ülkelerinden ham petrol ihracatının ana hedefi olduğunu söyledi. AB, kendisi için gereklilikleri gevşetme niyetinde olsa da, diğer ülkeler ve bölgeler için karbon emisyon gereksinimlerini gevşetme niyetinde olmadığını gösteriyor. Ghali, bunun aslında çifte standart olduğunu söyledi.

Kaynak:
telesurenglish.net/news/EUs-Return-to-Coal-Shows-Double-Standard-on-Carbon-Reduction-20220725-0009.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir