Tifo hastalığı bakterinin neden olduğu kirlenmiş su ve gıdalarla ve kişiden kişiye bulaşarak yayılan bir hastalıktır.
Tifo; halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, baş ağrısı, kabızlık, üşüme, kas ağrıları, öksürük ve
boğaz ağrısı gibi tipik olmayan bulgularla kendini gösterir.
Altyapının yetersiz olduğu kanalizasyon sisteminin olmadığı ve içilebilir suyun sağlanamadığı durumlarda hızla yayılır.
Bu yüzden kanalizasyon sistemlerinin en iyi şekilde inşaa edilmesi, su ve gıda hijyeninin sağlanması, vatandaşların bu konuda eğitimi ve antibiyotik kullanımı konularının anlatılması gerekir.
Tifo hastasının kan dolaşımında ve barsaklarında bakteri bulunur. Hastalığı geçiren bazı kişiler iyileştikten sonra bakteriyi taşımaya devam eder ve taşıyıcı olarak hayatlarını sürdürürler. Tifo hastaları ve taşıyıcılar bakteriyi dışkıları yoluyla yayarlar.
Hastalık sağlam kişilere, tifo taşıyıcısı bir kimsenin elleriyle hazırladığı yiyecek ve içeceklerle, lağım suları karışmış kirli sularla, ya da kirli sularla yıkanmış yiyeceklerle bulaşır.
Tifo daha çok yaz ve sonbaharda görülür. Hastaların yüzde 75’i 30 yaş ve altındadır. Bebekler ve yaşlılar için tehlikeli bir hastalıktır. Dış etkenlere dayanıklı olduğundan besin maddeleri ve karasinek gibi aracılarla bulaşır. Bir bölgede çok sayıda tifo olguları görülüyorsa bunun kaynağının büyük olasılıkla su olabileceği düşünülmeli ve araştırma bu yönde olmalıdır.